Kreischberg v Južnom Štajersku – pre Slovákov jedna z najbližších alpských destinácií

12. decembra 2012

Pohľad z vrcholu Kreischbergu je úchvatný. Na severe vykúka z Taur majestátny ľadovec Dachstein, z juhu dýcha Stredomorie a vidno pohorie Krakauben i slovinské Julské Alpy. To všetko len niečo cez tri hodiny autom z Bratislavy.

Slnko zo Stredomoria

Lyžiarske stredisko Kreischberg v regióne Murtal v ničom nezaostáva za svojimi rakúskymi, talianskymi, slovinskými či francúzskymi konkurentmi. Spolu 46  kilometrov zjazdoviek a moderné dopravné zariadenia. Na svahu i pod ním útulné hütte, teda krčmičky, kde objednaný rezeň prevísa z taniera, varené víno je poctivé a majiteľ sa k hosťom správa ako k členovi rodiny.

Karl Fussi, riaditeľ spoločnosti Murtal Sielbahnen Betriebs, ktorá prevádzkuje vleky, lanovky i 18-jamkové krásne a aj riadne náročné majstrovské golfové ihrisko pod Kreichsbergom, preto radšej zdôrazňuje iné veci. Ako prvé uvádza, že do strediska je to z Bratislavy len niečo cez tri stovky kilometrov, a je rád, že v poslednom čase tam popri nemčine, chorvátčine, slovinčine, maďarčine a češtine počujú pomerne často aj slovenčinu. Hostia z postkomunistických krajín tam v posledných rokoch tvoria už tretinu návštevníkov. Nečudo. Kým pre Nemcov je po ceste oveľa viac lákadiel, pre „stred a východ“ Európy je región Murtal so svojimi ôsmimi strediskami (okrem Kreichsbergu je to ešte Turracher Höhe, Frauenalpe, Grebenzen, Lachtal, Hohentauern, Präbichl a Gaal) relatívne blízko a je jedným z najbližších v Alpách.

Navyše má výhodu, že sa rozkladá na južnej strane Nízkych Táur. Klíma i počasie sú tak ovplyvňované Stredomorím a sľubujú oveľa viac slnečných dní, ako majú konkurenti za kopcom.

Najlepší freestylisti

Tohtoročná zima, ktorú začali spustením vlekov a lanoviek už v posledný  novembrový víkend, bude na Kreischbergu bohatšia ako predchádzajúca. Pribudli totiž ďalšie štyri kilometre nových zjazdoviek vrátane tzv. Buckelpiste – teda bubnovej zjazdovky. Nielen preto sa tam 22. decembra 2012 opäť vyberú najlepší svetoví freestylisti. Tým hlavným lákadlom je pre nich je víťazstvo na Svetovom pohári Mogul, ktorý tam usporiadajú. Je pre nich o.i. nachystaná 220 metrov dlhá trať plná bubnov. Lebo práve o to v týchto pretekoch ide. Zdolať ich bez pádu, čo najrýchlejšie sa cez ne prekľučkovať do cieľa a ešte aj predviesť perfektný štýl.

V tomto stredisku nepretržite organizujú Svetový pohár vo freestyli už od roku 2005. Nie je to však jediné významné svetové podujatie. V roku 2003 tam hostili Majstrovstvá sveta v snowboardovaní a šesť rokov na to MS v lyžiarskom štýle telemark. A rok 2015 bude dokonca rokom  dvojitých Majstrovstiev sveta.

Pre Kreischberg to ale neznamená len honor, ale aj to aj záväzok. Na vytvorenia potrebnej infraštruktúry preto plánujú dovtedy investovať zhruba deväť miliónov eur. Okrem iného do vybudovania prvej 10-miestnej kabínkovej lanovky Riegleralm v tomto regióne, ktorá bude mať dĺžku 2,1 km.

Vrch pre začiatočníkov, spodok pre náročných

Aj počas zlých zím má Kreichsberg lepšiu návštevnú bilanciu ako iné strediská. Zásluhu na tom má fakt, že zjazdovky sú zväčša orientované na sever a keďže ich pravidelne zásobujú technickým snehom, ale najmä majú dokonale prepracovanú technológiu ich úpravy, snehová pokrývka býva počas celej mimoriadne kvalitná.

K. Fussi upozorňuje aj na zvláštnosť tohto strediska. Najprudšie čierne úseky  zjazdoviek  zjazdovky sú v spodnej časti kopca Kreischberg, kým na jeho úpätí sú skôr terény pre začiatočníkov. A tak vlastne hore musia vyviezť kabínkou všetkých a spoločne si dokonale užijú nielen športovania ale aj krásnych výhľadov.

Hlavná atrakcia Airypark

Pre trendy milujúcu mládež je však hlavnou atrakciou tohto strediska Airy fun park určený tak pre lyžiarov, ako aj snoubordistov. Pred budúcimi majstrovstvami sveta bude jeho prvou vážnou skúškou práve spomínaný Mogul cup. Inak samotné majstrovstvá budú desať dňovým podujatím, počas ktorých budú ženy a muži súperiť o víťazstvo v 12 disciplínach. Rozdajú teda 24 sád medailí.

„Už prvé majstrovstvá vo freestyli nám veľmi pomohli získať imidž špičkového strediska a pritiahli veľa médií,“ objasňuje hlavné dôvody usporadúvania takéhoto významného podujatia Karl Fussi. „Získate takú medzinárodnú popularitu, akú sa vám inými marketingovými nástrojmi nepodarí. Pravda, musíte dokázať nájsť dostatok sponzorov, v čom my spolupracujeme ruka v ruke s lyžiarskou asociáciou.  Keďže tu ale mávame svetový pohár už niekoľko rokov po sebe, sponzori vedia, že ich peniaze vieme dobre použiť. Mimochodom, tentokrát musíme zohnať sedem miliónov eur, ale stojí to za to, hoci návratnosť je dlhodobá.“

Hľadať podujatia, ktoré pritiahnu ľudí, núti organizátorov cestovného ruchu v Murau aj fakt, že  v okolí desať kilometrov od tohto malebného historického mestečka majú vybudované ubytovacie zariadenia so 4000 posteľami. V súčasnosti tvorí 60 % prenocovaní zima a zvyšok leto. K. Fussi si tento takmer vyrovnaný pomer pochvaľuje. „Je dobré mať dve sezóny. Letnú nám pomohlo posilniť najmä vybudovanie golfového ihriska.“

Chytači kureniec a vyháňanie zimy

Mnohých turistov lákajú okrem dobrej lyžovačky aj rôzne podujatia. Po tradičných Vianočných trhoch to bude Fašiangový beh v údolí Murtal na „Ružový pondelok“, keď „vymetači“, teda fašiangoví mládenci s cengáčmi a babizne, vymetajú zimu. Na čele sprievodu, ktorý zavíta do každého domu,  ide „chytač kureniec“, alebo „vymetač“ a musí prekonať všakovaké prekážky. Fašiangoví mládenci majú na hlavách vysoké, až dvojmetrové pestré čapice a ich zvonce i cengáče, s ktorými vyháňajú zimu, počuť doďaleka. Za nimi nasledujú babizne prezlečené za remeselníkov a kupcov a ponúkajú tovar a služby dávno vymiznutých remesiel. A potom sú tu ešte murtalské špeciality. Na ne sa možno vybrať napríklad počas Jarného Ski- kulinária od 15. do 17. marca 2013.

Kde sa ubytovať?

Výbornou voľbou pri výbere lyžovačky na Kreichsbergu je ubytovanie v štvorhviezdičkovom Relax hoteli v dedinke St. Georgen ob Murau. Má ideálnu polohu, veď leží len pár metrov od hlavnej kabínky vyvážajúcej lyžiarov na svahy. Ide o moderne vybavené hotelové zariadenie, ktoré má pre nás, Slovákov, blízku atmosféru. Vedie ho riaditeľ Ferenc Domonkos s maďarskými koreňmi a jeho zásluhou je v ňom veľa maďarského personálu. Hostia mimoriadne ocenia najmä  wellness hotela. Veď nie je ideálne ponoriť sa po dni na svahoch, či v lete po golfe do teplej vody bazéna, dať odpočinúť svalom vo fínskej či bio saune alebo si dať relaxačnú masáž? Kontakt: http://relaxkreichsberg.at.

Foto: Rezort Kriechsberg

Autor: Jana Janků | 12. decembra 2012