Čaro essaouirskej mediny a krása Mogadoru

08. januára 2012

Ak si chcete užiť oboje – golf i ozajstné Maroko, mesto Essaouira je ideálna voľba. Ihrisko Mogador s nádhernými výhľadmi na Atlantik patrí k tým, ktoré si navždy zamilujete. A z historickej mediny, ktorá bola zapísaná aj na Zoznam UNESCO, sa vám pre jej neopakovateľnú atmosféru tiež tak ľahko nebude chcieť odísť. 

Zhruba štyri kilometre od  Essaouiry, s výhľadom na Atlantik, vyrástol luxusný hotelový rezort Sofitel, patriaci do hotelovej siete Accor. Ešte teraz tam všetko vonia novotou. Otvárali ho len  v marci 2011 a na každom detaile cítite, že ide naozaj o dizajnérsky kúsok.

Jeho súčasťou je 18-jamkové ihrisko, ktoré sa rozkladá rovno pod terasou hotela. Najmä rána sú tam čarovné. Z prvého odpaliska vidíte rovno na Atlantik, z ktorého prichádza na ferveje hmlový závoj. A tak kým slnko poriadne nevykukne z oparu, hráte takpovediac naslepo a môžete obdivovať zvláštny dekór, ktorý na fervejoch vytvárajú kolesá golfových autíčok a na grínoch zase topánky hráčov.

Nič umelohmotné 

Régis Verheyden, manažér ihriska Golf deMogador, je pôvodom Belgičan a do Maroka prišiel pred štyrmi rokmi. Najskôr sa živil predajom golfovej výstroje a keď ho oslovil investor,  firma Saemog – významný marocký investičný fond, s ponukou spravovať ihrisko, neváhal. „Dostal som sľub, že tu nebude nič umelohmotné, ale len to najlepšie pre hostí, ktorí chcú mať luxusné ubytovanie a dobrý golf k tomu. Pravdaže, rátame najmä s cudzincami, pretože v Maroku hrá golf   len najvyššia vrstva, čo je sotva nejakých  osem tisíc ľudí. Zatiaľ prichádza najviac hostí z Francúzska, Belgicka, Veľkej Británie, Švajčiarska a Holandska. Radi tu ale uvidíme aj golfistov zo strednej Európy, kde sa tiež v zime na domácich ihriskách nedá hrať. “ Investor neklamal.

Essaouira očarí každého

Rybárske mesto, prístav a križovatka obchodných ciest Essaouira bolo kedysi známe pod portugalským  názvom Mogador. Mesto leží v zálive so širokými  piesočnatými plážami. Jeho medina s kasbahom je zapísaná do Zoznamu historických a kultúrnych pamiatok UNESCO ako príklad opevneného mesta z 18. storočia podľa európskeho vzoru preneseného do Severnej Afriky.  Mesto je tiež príkladom spolužitia rozdielnych kultúr – Moslimov, Kresťanov a Židov. Jeho mimoriadne čaro objavili v 60. rokoch  hipíci a pobýval tam dnes už nebohý Jimi Hendrix. Labyrint jeho starých uličiek zaujal aj mnohých filmárov. Točili tam napríklad slávneho Otela.

Podpis Gary Playera

Keďže od začiatku bol v Mogadore naplánovaný luxus najvyššieho rangu, aj na dizajnovanie ihriska si pozvali špičku – kanceláriu  Garyho Playera. Ihrisko má par 72 a dĺžku 6 558 metrov.  Je to majstrovské ihrisko so siedmimi druhmi odpalísk, vrátane bielych. Znamená to, že ihrisko je od začiatku pripravené prijať nielen rekreačných hráčov, ale aj turnaj profesionálnej úrovne. Už teraz jeho majitelia snívajú napríklad o  Tropheé Hassan II., ktorú v roku 2011 hostil Agadir a predtým Rabat.

Zatiaľ je golfistom k dispozícii 18 jamiek, ale už v jeseni roku 2012 má byť dokončená ďalšia deviatka a plynule sa má pokračovať s výstavbou štvrtej.

Signature, teda podpis Garyho Playera pod dizajnom, neznamená len formalitu. Zmluva hovorí, že počas výstavby musí prejsť najmenej štyri krát každú jamku a nebude môcť chýbať ani na slávnostnom dokončení tretej deviatky, teda zatiaľ definitívnej podobe areálu.

Kto pozná ihriská G. Playera, vie, že jeho signature vidno najmä na tvare bankrov. Sú rozsiahle, ale viditeľné, takže hráč môže voliť vlastnú taktiku.

Hra s korytnačkou

Druhá osemnástka bude podľa R. Verheydena viac technická. Čo nebude chýbať obom ihriskám, sú úchvatné výhľady na Atlantik. Blízkosť oceánu zbadáte najmä v podobe silného vetra, ktorý sa tam často preháňa a hra v ňom si vyžaduje špeciálne údery. Blízkosť obrovskej plochy vody sa tiež prejavuje na ranných hmlách. Hoci bolo skoré letné ráno, začínali sme pri viditeľnosti sotva pár metrov. A scenéria  ako z hrôzostrašného filmu…

A umelohmotná nie je ani dekorácia ihriska. Popri fervejoch sa tiahnu rozsiahle výsadby ozdobných kríkov a kvetov. K zážitkom patrí aj to, že na gríne či v bankri môžete stretnúť vari pol metra veľkú korytnačku. Našťastie má tvrdý pancier, tak sa jej po dobre umiestnenom údere kolegu nič nestalo. Z grínu sa jej ale odísť nechcelo, tak sme ju museli nakoniec nedobrovoľne premiestniť k blízkemu jazierku. 

Kde zložiť hlavu?

Hotel Sofitel Mogador Golf & Spa v Essaqouire www.sofitel.com je výbornou voľbou. V tomto luxusnom rezorte stojí za to už len poobzerať si rôzne dizajnové kúsky, z ktorých je zostavený jeho mobiliár, doplnený o typické marocké dekoračné prvky. Dá sa bývať ako v hotelovej časti, tak aj v samostatných vilách. Mimoriadne luxusná je aj kúpeľová časť. Priamo z terasy hotela vidno na Atlantik i golfové ihrisko. Jeho zamestnanci prídu s golfovými autíčkami pre vás priamo pred dvere hotela, pričom aj peši je to na prvú jamku len pár minút.

Foto: Jana Janků

Autor: Jana Janků | 08. januára 2012