Azúrové pobrežie žiari aj v zelenej golfovej farbe

18. decembra 2013

Červený koberec, úsmevy filmových hviezd, pláže a bikiny, fotografi, jachty… Lesk a sláva. To je Cannes. Mesto na Azúrovom pobreží pozná celý svet. Jeho predstavitelia však chcú, aby ho poznal aj ako zaujímavú golfovú destináciu.

Cannes sa na návštevnosť turistov sťažovať nemôže. Najmä od jari do jesene sú vyše štyri stovky jeho hotelov plné. Nehovoriac o čase, keď tam prebieha slávny filmový festival. To sotva nájdete nejakú voľnú posteľ. Pred a po skončení letnej sezóny sa tam však turistický biznis utlmí, pričom stále je tam čo robiť. Napríklad sú tam výborné možnosti na hranie golfu. Vo vzdialenosti od desiatich minút do hodiny od centra majú jedenásť 18-jamkových ihrísk. Väčšina z nich je v prevádzke po celý rok.

Golf má v Cannes bohatú, vyše 150-ročnú tradíciu. Veď deväť jamkové ihrisko Old Course of Mandelieu tam otvorili už v roku 1891. Nečudo. Veď túto krásnu časť Azúrového pobrežia objavili bohatí Angličania a začali tam stavať luxusné vily a hotely. A kde sa objavili Briti, zvyčajne s nimi aj golf. V tomto prípade však malo zásluhu na jeho výstavbe ruské veľkoknieža Michal, brat cára Nikolaja II., ktorý žil väčšinu roka v Cannes. Krásu golfu však objavil v Škótsku. Dnes má klub Mandelieu už aj osemnástku a k jej raritám patrí, že medzi druhou a treťou jamkou sa musíte preplaviť cez rieku Siagne na kompe.

Pri voňavom meste

My sme ako prvé navštívili ihrisko Golf de Saint Donat  (par 71) pri voňavom mestečku Grasse, kam sa chodia turisti s obľubou pozerať na lány kvetov a výrobu parfémov. Aj tamojšie ihrisko obklopené mohutnými storočnými dubmi stojí za zahratie. Najkrajšie je vraj na jar, keď kvitnú magnólie a jazmín.

Tohto roku oslavuje ihrisko 20 rokov od otvorenia. Veľa už naznačuje to, že ho postavila spoločnosť Beneditti, ktorá má v portfóliu vyše sto známych rezortov v Európe a pod dizajnom je podpísaný známy dizajnér Robert Trenton Jones ml. Ihrisko dokázal šikovne zapasovať do okolitej pôvabnej krajiny, pričom k osemnástke pridal ešte jednu deviatku. Hra si tam vyžaduje kopu dôvtipu a strategického premýšľania i golfového majstrovstva. Treba si napríklad vedieť vyrátať zóny dopredu, pretože sa veľmi často hrá cez priečne i pozdĺžne vody – potoky a jazierka. Sú to naozaj krásne nezabudnuteľné majstrovské jamky. Hra tam vyjde na 79 €.

Mrazivé prekvapenie

Netušíme, že začiatkom októbra, keď sa ešte veľa návštevníkov Azúrového pobrežia vyvaľuje na pláži a kúpe v Stredozemnom mori, my budeme mrznúť a hrať na fervejach s bielym srieňom na tráve. Pravda ale je, že sme z Cannes vystúpali serpentínami do výšky tisíc metrov nad morom. Chateau de Taulane je krásne zrekonštruovaný zámoček na luxusný  4-hviezdičkový hotel s wellness a ešte krajším ihriskom tiahnucim sa okolo neho.

Ide o prvé ihrisko vo Francúzsku, pod ktoré sa podpísal skvelý golfista a dizajnér Gary Player. Je krásne zasadené do okolitej prírody, jamky sú rôznorodé a ťahajú sa hore i dole kopcom popri jazerách. Na zámok máte takmer neustále nádherný výhľad, aby ste obe deviatky skončili na ostrovných jamkách práve pri ňom. Dáva šancu, aby si tam hru užili golfisti každej úrovne. Nudiť sa tam nedá. Je to originálne ihrisko, s typickými Playerovskými trojitými bankrami – špecialitkami tohto dizajnéra. Na údržbe i všetkom okolo, vrátane autíčok s GPS, vidno, že majiteľ, taliansky milionár z Monaka, nemusel šetriť. A bolo mu jasné, že návštevníkov tamojšieho luxusného ihriska môže do Taulane odlákať iba ešte väčším luxusom. Hostia ale prichádzajú aj zo St. Tropez na helikoptérach, takže občas tam musia vzdušný priestor limitovať.

Vidno to ale aj na poplatkoch za hru. Šarmantný riaditeľ hotela Oliver Villaeys netají, že sú hlavne ihriskom pre solventnú klientelu. Za hru treba  v hlavnej sezóne zaplatiť 100 €.

Samotný klub je veľmi privátny – má iba 18 členov a ide o ľudí, ktorí majú v areáli luxusné vily. Hoci sa dá hrať len sedem mesiacov, členské ich vyjde na 3 800 eur.

Na jar tam prichádzajú najmä Škandinávci, potom Nemci a Holanďania, neskôr Francúzi, a Taliani.  Na jeseň ihrisko zatvárajú, lebo prichádza sneh a mráz. Pamätajú si tam aj mínus 26 stupňov Celzia. Ale aj v zime tam majú dosť hostí. Veď len pár metrov od ihriska je údolná stanica lanovky vyvážajúca lyžiarov na zjazdovku.

Sladký život

Rezort Terre Blanche je na skok od Cannes – autom zhruba polhodinku. Jeho súčasťou sú vily i hotel a z fervejí je krásny výhľad na okolité malebné provensálske dedinky. Nájdete tam dve osemnástky – Le Chateau a Le Riou, ktoré sa vďaka skvelému dizajnu architekta Dave Thomasa zaraďujú medzi najprestížnejšie v Európe. Svedčí o tom aj fakt, že sa tam hrá mužská Európska túra a je to zároveň tréningové stredisko francúzskej golfovej mládeže.

Vidno, že architekt mimoriadne dbal na to, aby obe ihriská citlivo zasadil do okolitej krajiny. Manažér rezortu hovorí o pláne dostavať aj tretiu osemnástku a pripomína, že návštevníci Cannes oceňujú, že ráno si môžu dať koliesko golfu a popoludní si ešte poležať na pláži a zaplávať v Stredozemnom mori. V zime sa dá golf kombinovať s lyžovačkou pri Chateau de Taulane. A to ešte nehovoriac o  bohatom nočnom živote St. Tropez, kam je to len skok. Veľa negolfistov tam prichádza kvôli veľkému spa centru. „Milujú nás ľudia , ktorí si vedia užívať život.  Okrem domácich sú to najmä Angličania, Škandinávci a  Američania, ale v poslednom čase aj veľa Rusov.“

Galéria na ihrisku

Sochy nás v rezorte RivieraGolf deBarbossi, autom vzdialenom iba 15 minút od Cannes, vítajú už pri vchode. To ešte netušíme, že budú súčasťou našej hry, na ktorú kvôli ním občas aj zabudneme a budeme sa radšej venovať fotografovaniu. Všetko má na svedomí majiteľ tohto luxusného klubu, ktorý je zberateľom umenia. A tak sa rozhodol, že ihrisko bude súčasne aj otvorenou galériou moderného umenia. Sochy nakúpil od špičkových umelcov a golfisti to ocenia. Napríklad si môžu pri odpalisku posedieť na lavičke so staršou trochu unavenou nehybnou dámou (mali sme na to nárok, veď už sme mali pár jamiek za sebou), alebo skočiť do jazierka s moletnou plavkyňou (bolo pomerne teplo, ibaže plávacie koleso nám chýbalo). Ba priam sme sa vyľakali, keď sme na ferveji objavili stádo krokodílov. Ešteže boli kovoví, ale zuby z papúľ cerili riadne nebezpečne. A zabavili sme sa aj na soche grín čítajúceho golfistu, či ochotne sa pridali do kolektívu mamy a jej za ruky sa držiacich deti. Zopár odpalísk je vysoko nad terénom a viacero fervejí skrytých za obzorom. Hrá sazs kopca i do kopca a hoci nejde o dlhé ihrisko, vyžaduje si dokonalú presnosť. Hru na ňom sme si naozaj užili. Zhodli sme sa, že povesť jedného z najkrajších ihrísk na Azúrovom pobreží si naozaj zaslúži. Veľa už napovedá fakt, že ide o dielo slávneho amerického architekta Roberta Trenta Jonesa st. Kulisu mu vytvára pohorie Estérel s červenými skalami. Ťahá sa popri rieke l´Argentière, pomedzi korkovníky a mohutné koruny stredomorských borovíc, ktoré robia vítaný tieň najmä v horúcich dňoch. Skrátka, ide o rezort dokole zapadajúci do luxusného odéru Cannes.

A to ešte nehovoriac o zážitkoch z klubu. Jeho vychýrené reštaurácie, spa centrum, jazdiareň či tenisové kurty slúžia najmä obyvateľom okolitých luxusných víl. Aj tí, ktorí golfu ešte na chuť neprišli, sa tam radi zastavia na obed, či posedia si s priateľmi pri poháriku dobrého vínka. Ak máte šťastie, môže vám o špecialitách tohto regiónu porozprávať výborný parťák Tino Malchiodi, ktorý vám ponúkne skvelý miestny olivový olej či víno Domaine de Barbossi z posledných siedmich hektárov viníc, ktoré naokolo zostali.

Odchádzali sme plní dojmov s pocitom, že tam sa oplatí vrátiť. Donedávna by to bol ešte problém, lebo to bolo prísne privátne ihrisko. Dnes si tam ale za 89 eur môže zahrať hocikto. A ešte jeden postreh: pre členov je v cene fee aj dobrý obed (skvelý nápad pre využitie kuchyne).

11 ihrísk okolo Cannes

Cannes Mandelieu Old Course (7 kmod Cannes)

Royal Mougins Golf Club (9 km)

Riviera Golf de Barbossi (10 km)

Golf Country Club de Cannes-Mougins (12 km)

Golf Club de Saint Donat (13 km)

Golf de la Grande Bastide (15 km)

Golf d´Opio Valbonne (17 km)

Golf du Claux Amic (27 km)

Terre Blanche Hotel Spa Golf Resort (dve 18-tky, 39 km od Cannes)

Golf et Château de Taulane (60 km)

Foto: Jana Janků a golfové rezorty

Autor: Jana Janků | 18. decembra 2013