Historický Krakow spojený s golfom

16. mája 2016

Radi  putujete za historickými pamiatkami a rovnako radi hráte golf? Krakow je ideálnym miestom. Na západ od tohto krásneho historického mesta sa nachádza výnimočný areál Krakow Valley Golf & Country Club spájajúci golfové ihrisko s lyžiarskymi svahmi.

DCF 1.0V areáli ihriska (po poľsky sa povie pole), ktoré funguje celý rok, je aj strelnica a chov koní. Ubytovať sa možno priamo pri ihrisku v hoteli Villa Pacoldi, ktorý ponúka 16 klimatizovaných izieb a je ideálnym východiskom tak na potulky po Krakowe, ako aj na kolo golfu. Hotel ponúka aj priestory pre kongresy a svadby, a to až pre 400 osôb. Niekoľko šťastlivcov má pri ihrisku vily, výstavba ďalších je však nateraz zastavená.

mmpm 303Skromné postavenie poľského golfu

V Poľsku má golf podobné postavenie ako na Slovensku napriek tomu, že táto krajina nás čo do počtu obyvateľov vysoko prevyšuje. Je to dôsledok minulého režimu, kedy sa golf považoval za buržoázny šport a aj teraz si medzi masami len ťažko hľadá miesto.

V celom Poľsku majú v súčasnosti len 18 osemnástok. Jedna z nich je pri Krakowe – Krakow Valley Golf & Country Club, na juhovýchode mesta je ešte jedno 9 jamkové.

Cesta do golfového areálu Krakow Valley trvá z centra Krakowa (30 km) necelých 40 minút. Záleží na dopravnej situácii, pretože treba prejsť obytnými zónami s kontrolovanou rýchlosťou. Z letiska je to o päť kilometrov bližšie. V Krzsesowiciach odbočíte na svetelnej križovatke doprava a cez kopec sa prehupnete do dedinky Paczółtowice.

DCF 1.0Priateľské ihrisko

Pri príchode hneď udrie do očí rozľahlosť rezortu. Má 160 ha, kde sa rozkladá 18 jamiek, dva driving range, jeden krytý, (spolu pre 80 ľudí) i verejná akadémia so 6 jamkami.

Toto ihrisko dizajnoval známy kalifornský staviteľ ihrísk Ronald Fream, ktorý začínal svoju kariéru v tíme Roberta Trenta Jonesa. Keďže sa tiahne po kopcoch, ak nie ste zdatní chodci, odporúčame vziať si na hru vozík .

Je to prehľadné, malebné a priateľské ihrisko. Ferveje sú široké, autov nie je veľa, väčšinou len na hranici ihriska. Tráva je tak na dráhach, ako aj grínoch kvalitne udržiavaná a aj rafy sú priateľské. Nie je teda veľa šancí stratiť loptičku, pravda, pokiaľ ju neutopíte. Vodných prekážok je totiž dosť. To isté platí o bunkroch.

KrakowPrvá jamka, par 4, privíta hráčov priateľsky. Hrá sa mierne dolu kopcom a hoci je fejvej zvlnená, loptičku zvyčajne ľahko nájdete. Keďže táto jamka má HCP 17, dokáže hráča dobre naladiť. Všetky prekážky sú umiestnené tak, že hráča neznechutia a pri troche pozornosti,  golfového umu a šťastia, sa im dá vyhnúť.

Gríny krátkych trojparoviek statočne chránia pieskové prekážky. Vari dizajnovo najzaujímavejšia je jamka č. 10, ktorá sa hrá cez údolie.

Pri odpaliskách nechýbajú umývače na loptičky vrátane čistučkých žltých uterákov.

Cesta vedie cez mladýchDCF 1.0

Klub má v súčasnosti len cca 120 členov, ale rastie. Riaditeľka rezortu Małgorzata Gajkowska verí  v lepšie časy. Má tomu napomôcť špeciálny program pre mládež a osobitne deti z blízkeho okolia. Klub má vlastnú golfovú školu, dvoch PRO trénerov – jedného z Veľkej Británie a jedného domáceho.

Klub má partnerskú zmluvu s Lomnickým GK, takže členovia platia len 30 % sumy.

V klubovom dome nechýbajú šatne a sprchy, celoročne tam tiež funguje veľká reštaurácia s terasou. Kozub v nej slúži hlavne v zime pre uzimených lyžiarov.

logo KVG&CCPar ihriska: 72

Dĺžka: mužské odpaliská 6 218, ženské 5250

Ceny za hru:

18 jamiek: pondelok 25 €, utorok-štvrtok 42 €, piatok a víkend 55 €

9 jamiek: pondelok 15 €, utorok-štvrtok 22,5 €, piatok a víkend 30 €

Celodenné fee: pondelok 25 €, utorok-štvrtok 42,5 €, piatok a víkend 82,5 €

Kontakt:

Krakow Valley Golf & Country Club

Paczoltowice, PL-32-063 Krzeszowice, Poland

Phone: +48 12 258 85 00, Fax: +48 12 258 85 00

marketing@golf.krakow.pl
www.golf.krakow.pl

Foto: archív ihriska

Autor: Zuzana Kovačičová | 16. mája 2016