Dámsky golf na Slovensku. Spomienka na Ľudku Turčanovú-Rybárovú

05. apríla 2017

Budú to už tri roky, čo Ľudku Turčanovú-Rybárovú zo života i z golfových grínov zobrala zákerná choroba. Pripomenieme si ju príznačne aj tohto roku: na spomienkovom golfovom turnaji 20. mája 2017 na ihrisku Tri duby na Sliači. Kvôli nej samej i jej zásluhám na rozvoji dámskeho golfu na Slovensku.

Ľudka Turčanová-Rybárová (v strede) so spoluhráčkami Kamilou Magálovou (vľavo) a Jitkou Špilerovou (vpravo) v Dunakiliti.

Ľudka Turčanová-Rybárová (v strede) so spoluhráčkami Kamilou Magálovou (vľavo) a Jitkou Špilerovou (vpravo) v Dunakiliti.

Ľudka nebola len taká obyčajná golfistka. Do histórie slovenského golfu sa zapísala ako zakladateľka Dámskej golfovej asociácie, bola organizátorkou mnohých dámskych turnajov a pre mnohé začínajúce golfistky iniciátorkou, aby s golfom začali a  potom povzbudzovateľkou, aby pri ňom vydržali. A mnohé sú jej za tie povzbudzujúce slová dodnes vďačné.

Kde inde, ako v Bernolákove?

Aj to bol dôvod, aby sme sa s jej manželom Mariánom Rybárom vrátili pár rokov späť. „S Ľudkou sme začali s golfom v Bernolákove (kde inde?) začiatkom roka 1996,“ spomína. „Boli sme tam taká menšia súdržná golfová rodinka, 30-40 ľudí. Okrem „Duca“ Hauskrechta, Miša Oravca, Pištu Welschmita , Rada Šípa, všetci s HCP od 22 po zelenú kartu. V tom čase bol HCP max. 36 (nie 54 ako teraz). Hrávali sme turnaje –  jedna kategória, spolu muži, ženy. Golfovej asociácii  „šéfoval“ Elán (Lupsina, Ondreička, Andrea, Ľubica , Gabika, Janka…), skupina, ktorá chodila hrávať do Karlových Varov i Mariánskych Lázní ešte v čase, keď na Slovensku nebolo ihrisko. Keďže Majstrovstvá Slovenska sa musia hrať na 18-jamkovom ihrisku, hralo sa napr. v roku 1997 v maďarskom Büku. Kvalifikovať sa nebolo treba, kto sa prihlásil, hral. Zhruba 50 hráčov.“

Urobte si to sami!

Ľudka pri odpale.

Ľudka pri odpale.

A ako to bolo s tými dámskymi turnajmi? Z uchovaných pamätí Ľudky: „Prvý odišiel dámsky flajt Elán, potom po 10 minútach postupne všetci muži  a napokon zvyšných šesť dám. Hralo sa za úmornej horúčavy a my sme postávali 15 i viac minút, kým páni s horšími HCP či zelenou kartou odídu z dostrelu. Namáčali sme si uteráky v jazere a dávali na šiju. Žiaden strom, žiaden tieň. Po turnaji som sa spýtala organizátorov i hlavného rozhodcu,  prečo sa neštartovalo podľa aktuálnych HCP? Dostala som odpoveď: „Zorganizuj si dámy a hrajte ako chcete !“ Keďže rovnakú odpoveď som v ten deň dostala ešte raz, bolo rozhodnuté. Ešte v tom istom roku som zorganizovala v Bernolákove prvý dámsky turnaj.“

Prišlo vtedy 17 dám. Ľudka spomína Evu Kachlíkovú s dcérou Barborou, Ľubicu Bielikovú s dcérou Zuzkou, Elišku Kamasovú tiež s dcérou Zuzkou – neskôr prvou PRO.

Účastníčok každým turnajom pribúdalo.

Účastníčok každým turnajom pribúdalo.

„Turnaj sa vydaril, všetky sme si to pochvaľovali a zároveň sa dohodli že v dámskych turnajoch treba pokračovať. Povzbudilo ma to, a tak som sa rozhodla na ďalší rok usporiadať aspoň dva turnaje. Hráčok pribúdalo (postupne aj ihrísk )  – Mária Falátová, dcéra Veronika, Kamila Magálová, Milka Lorencziová, Anna Mojžišová, Zuzka Kruntorádková, Mária Beňová, Żeňa Kňažková, Maja Roháčová, Edina Petrenková, Dana Glatzová, Jana Janků (ospravedlňujem sa tým, ktoré som nemenovala) tvorili neskôr „zdravé jadro“  turnajov a túr. Zo začiatku som organizáciu za výdatnej pomoci môjho životného partnera MR zvládala popri zamestnaní sama. Obtefonovávala som dámy , zabezpečovala ceny, ihriská, podmienky, atď.“

Počet účastníčok rástol

Bývalo veselo.

Bývalo veselo.

Spočiatku sa ozvali aj posmešné hlasy: „Dámy sa separujú, mužov nepotrebujú.“ Boli však ojedinelé a väčšinou aj muži našli pochopenie a pomáhali. Samostatný dámsky turnaj má inú atmosféru už od príchodu, cez hru až po záverečné posedenie a vyhlásenie výsledkov. Najmä dámy bez partnerov, so zelenou kartou, či HCP nad 40 sa hanbili prísť na zmiešaný turnaj, báli sa posmeškov za zlú ranu, ktorých v počiatkoch bolo požehnane. Predovšetkým tie Ľudka oslovovala, agitovala a presviedčala .

Že sa jej to darilo, svedčí účasť. Na druhom turnaji v Bernolákove ich bolo 25, na ďalšom v Piešťanoch 40 a následne na Táľoch 60. Pribúdali nové hráčky – Alena Brennerová, Veronika Patrovičová, Oľga Miartušová , Mária Žovičová a ďalšie.

Zoznámenie sa s Lídiou Přenkovou a Máriou Stavařovou z Českej dámskej Asociácie prinieslo cenné skúsenosti: niekoľko spoločných turnajov v Čechách i na Slovensku (Česko-slovenský pohár) i nové nápady. Napríklad, aby sa cez víkend rodiny netrhali pozývali aj pánov.

S pribúdajúcimi ihriskami prišla na svet aj prvá dámska túra. Prvý Slovak Ladies Cup sa hral už na dve samostatne vyhodnotené kolá. Túra si vyžaduje iné organizačné zázemie a sponzorov (ceny). Pomohli viacerí sponzori, ale žiadalo sa celkové zastrešenie. Ivan  Mičko poradil osloviť Andreja Glatza. Tak sa aj stalo. M. Rybár ho presvedčil, že predsa Mercedes bola dcéra českého podnikateľa, podľa ktorej značka dostala meno. A tak prvý turnaj Slovak Mercedes Ladies Tour (SMLT) sa odohral na ihrisku v Piešťanoch. Mediálne ho pokryl Golf, časopis o golfe a životnom štýle. O tri roky neskôr sa redakcia a časopis už spolupodieľali aj na organizačnom zabezpečení. Tento rok pôjde už o 12. ročník.

V roku 2007 pribudol dvojkolový First Lady Golf Cup pod záštitou vtedajšej prvej dámy Sylvie  Gašparovičovej . Prvý medzinárodný turnaj spolu s dámami z ČR priniesol na ihrisko Black Stork až 120 účastníčok. Rekordným  bol SMLT 2007, ktorého piatich kôl sa zúčastnilo 160 hráčok. Neskôr aj kluby začali organizovať vlastné dámske turnaje.

O tom je golf

S Dankou Glatzovou.

S Dankou Glatzovou.

Ešte zo spomienok Ľudky Turčanovej-Rybárovej. „Golf je pre mňa lekár tela i duše, preverí trpezlivosť i nervy, dá zapracovať mozgu a overí kondičku,“ hovorila. „Je to šport, kde hrám proti ihrisku – ono je môj super. Hlavným bodom je loptička, nad  ktorou sa musíte skloniť – skoro pokloniť, ba aj kľaknúť si. Najdôležitejšie je dobre ju trafiť, správnou palicou, dobrým smerom, pekným švihom, čo možno najpresnejšou dĺžkou a čo najmenším počtom rán. Krásne – či nie? Toľko predsavzatí a výsledok niekedy prichádza ako trest a vy musíte začať znova a s tým istým predsavzatím. Je to hra pre celú rodinu. Spomínam si na september 1998, na ihrisko v Bernolákove, na jamka č .4.  Dostala som esemesku: máme vnuka Patrika. Vypadla mi aj slzička šťastia, som babina. Hneď mi napadlo: narodil sa ti ďalší partner do hry. Vždy som išla na ihrisko s predsavzatím zahrať podľa možností par, ale robíte a skúšate všetko možné a výsledok sa mení na hrozné číslo. Potom príde diplomatický turnaj  v Bernolákove, hrala som vo flajte s veľvyslancami Veľkej Británie a Rakúska, na jamka č. 2  odpálim, loptička letí, padá na grín, kotúľa sa a končí v jamke. Neuveriteľné – môj prvý hole in one. Neskôr sa mi podarili ešte dva na jamke č. 3. v Bernolákove a jamke č. 1 na ihrisku Casares v Andaluzii.“

Mercedes Benz sa dostal do názvu dámskych turnajov.

Mercedes Benz sa dostal do názvu dámskych turnajov.

Z histórie Dámskej golfovej asociácie

  • Už prvý Dámsky turnaj v roku 1997 položil vlastne základy dámskej asociácie, bolo len otázkou času, kedy sa tak stane.
  • Ubehlo ešte dosť času a debát za aj proti.
  • Koncom roka 2006 sa stretol prípravný výbor v hoteli Golfer v Kremnici (u Bielikovcov), vypracoval  stanovy, program činnosti na rok 2007 a termín zvolania prvého valného zhromaždenia.
  • Zakladajúcimi členkami boli Ľudmila Turčanová (potom zvolená za predsedníčku), Sylvia Hrušková (podpredsedníčka), Edina Petrenková, Alena Brennerová a Veronika Patrovičová.
  • SLGA bola veľmi aktívna, usporiadala niekoľko turnajov spoločne s ČLGA a to v Čechách i na Slovensku. Cieľom bolo rozšíriť kontakty s dámami najmä z okolitých krajín – Maďarska, Rakúska.
  • V roku 2011 Ľ. Turčanová- Rybárová vážne ochorela a musela bojovať na inom fronte, a tak sa funkcie predsedníčky i členky výboru vzdala. Žiaľ, činnosť začala stagnovať. Ešte z jej spomienok: „Som však presvedčená, že golfistky na Slovensku svoju strešnú organizáciu potrebujú. Budúcnosť ukáže, či som mala pravdu. Som rada, že som položila základy a mohla byť pri vzniku a rozvoji dámskeho golfu.“

Foto: archív ĽTR

 

Autor: Jana Janků | 05. apríla 2017

Komentáre

  1. Janka, vďaka. Suppper. Som v Andaluzii , zajtra sa vraciam .
    Marian

  2. Ďakujeme za spomienku!
    Ľudka chýba,
    Kamila

  3. Sú to krásne spomienky aj vďaka Ľudke.
    Spomíname.
    Ľubica

  4. Spomíname na Ľudku nielen ako na golfistku, ale na ňu aj ako príjemnú spoločníčku a susedu chatarku. Ďakujeme.

  5. Janka, ďakujem, na Ľudku len tak ľahko nezabudneme.

  6. Ľudka, chýbaš nám ! Druhý “ tmel v dámskom golfe ešte nevzišiel “ !!!
    Jana, ďakujem za peknú spomienku !
    Veronika

  7. Ďakujem za úžasnú spomienku – Ľudka bola pre mňa veľká podpora v mojich
    golfových turnajových začiatkoch. Moc chýba
    Zuzana