Ďalší golfový prírastok: v Trnave otvorili 9-jamkovú akadémiu

14. mája 2017

Pred štyrmi rokmi zasadili štyri hrušky pri vchode, potom pribudlo odpalisko a cvičné gríny a uplynulú sobotu tam za odpalu z dela oficiálne otvorili pôvabnú 9 -jamkovú akadémiu. Je šanca, že čoskoro budeme počuť o nových golfových talentoch, ktoré vyrastú práve v Trnave.

Strihanie pásky. Zľava: najúspešnejšia slovenská PRO hráčka Zuzana Kamasová, prezident SKGA Tomáš Stoklasa a majitelia reálu Michal Novotný a Vladimír Pecho.

Strihanie pásky. Zľava: najúspešnejšia slovenská PRO hráčka Zuzana Kamasová, prezident SKGA Tomáš Stoklasa a majitelia areálu Michal Novotný a Vladimír Pecho.

Ak sa totiž niečo obzvlášť zdôrazňovalo počas sobotňajšej otváracej slávnosti, bola to práve práca s deťmi. Malí záujemcovia o golf tam môžu trénovať mesačne za 10 €, pričom sa im venujú aj skúsení PRO tréneri Martin Svěntek a Daniel Hideg. Na leto pripravujú  dva golfové tábory, každý pre 15 detí a všetko nasvedčuje tomu, že budú plné.

Doplnok mestskej oddychovej zóny

O trnavskej akadémii doslova platí, že je to mestské ihrisko. Stojí na konci Trnavy s výhľadom na Malé Karpaty, v chránenej krajinnej oblasti Trnavské rybníky, ktorej súčasťou je aj obľúbená oddychová zóna Trnavčanov – Kamenný mlyn s prírodným kúpaliskom. Z mesta tam vedie udržiavaná cyklotrasa.

 

Areál akadémie Golf Trnava

Areál akadémie Golf Trnava

Pozvaní do akadémie sú nielen členovia klubu, ale na kávičku či iný nápoj aj ktokoľvek okoloidúci. A už od začiatku sa ukazuje sa, že zvedavosť Trnavčanov je naozaj veľká a na možnosti tréningu sa vypytujú aj tí, ktorí ešte tento šport videli iba v televízii.

Pri vchode musíte najskôr prejsť okolo spomínaných štyroch hrušiek, ktoré sa medzitým utešene rozrástli. Jednu z nich sadila pred štyrmi rokmi doteraz najúspešnejšia slovenská PRO hráčka a dnes reprezentačná trénerka žien Zuzana Kamasová. Spolu s prezidentom SKGA Tomášom Stoklasom nechýbali medzi hosťami na slávnostnom otvorení. Tomu predchádzal turnaj texas scramble dvojíc, ktorého víťazmi sa stali Pavol Hagara ml. a Michal Rajninec.

Len dva roky

Krytý a osvetlený drajving.

Krytý a osvetlený drajving.

Trnavčania takéto golfové zázemie zaiste ocenia. Zásluhu na tom má spoločnosť  Golf Trnava, za ktorou stoja dvaja trnavskí podnikatelia – Vladimír Pecho a  Michal Novotný. Ako prezradili, pôvodne o  9-jamkovej akadémii neuvažovali, ale pred dvomi rokmi zmenili názor a pustili sa do jej budovania. Postupne do areálu investovali zhruba 800-tisíc eur.

Pozemok im dalo do prenájmu mesto, čím vlastne rozšírilo spomínanú rekreačnú zónu. Za realizáciou projektu stojí firma Orag rodiny Munkovcov, ktorá má nielen vlastné ihrisko v Hrubej Borši, ale sa podieľala na výstavbe viacerých slovenských i českých ihrísk. Samotný projekt akadémie nakreslil skúsený golfový dizajnér Martin Munka. Na svoje dielo sa prišiel pozrieť aspoň na chvíľu aj v deň otvorenia spolu s otcom Jozefom i bratom Marekom.

Ako udržiavaná záhradka

Patovanie si aj na úvodnom turnaji vyžadovalo veľké sústredenie.

Patovanie si aj na úvodnom turnaji vyžadovalo veľké sústredenie.

Areál o výmere 7,5 hektára pripomína záhradku. Dokonale vykosené ferveje i gríny, ktoré sa kvalitou dajú prirovnať k hociktorému špičkovému ihrisku.  Výhodou tohto areálu je tiež, že má veľké tréningové patovacie i chipping gríny a hlavne kryté osvetlené odpalisko.

Keďže ide o akadémiu, pozostáva najmä z 3-parových jamiek. Štvorparovka je len jedna – č. 3 s dĺžkou 217 m zo žltých a 196 m zo ženských odpalísk. Celkovo má ihrisko par 28. Parov i birdies si tam teda hráči môžu užiť. Pravda, treba byť mimoriadne presným. Jamky sa tiahnu po neveľkom pozemku, blízko popri sebe, takže napríklad drajvre a drevá je zakázané používať.

Celková dĺžka ihriska je 911 m z mužských a 787 m zo ženských odpalísk, takže na zahratie deviatky potrebujete hodinu a 20 minút. Ideálne napríklad v lete na rozhýbanie sa pred odchodom do práce. Pravidelne tam budú usporadúvať aj turnaje, avšak bez úpravy hendikepu. Na HCP turnaje by bolo podľa medzinárodných pravidiel potrebných aspoň 1 500 m.

Na svoje si tam prídu aj footgolfisti, ktorých počet aj na Slovensku neustále rastie. Ich jamky, do ktorých triafajú futbalovou loptou, sú počas golfovej hry šikovne zakryté zelenými poklopmi. Golfisti môžu v prípade pristátia loptičky na ne využiť úľavu.

Bude osemnástka? Všetko je možné

Michal Novotný a Zuzana Kamasová.

Michal Novotný a Zuzana Kamasová.

Už dnes má klub 130 členov a všetko nasvedčuje tomu, že ich počet bude rásť.

A čo bude ďalej? To majitelia areálu zatiaľ neprezradili. Faktom ale je, že v susedstve je dostatok plochy aj na majstrovské 18-jamkové ihrisko. Bude pravdaže záležať najmä na záujme o golf nielen medzi Trnavčanmi a ľuďmi z okolia, ale predstaviteľoch mesta a pravdaže aj na nádejnom investorovi.

Mapka trnavskej golfovej akadémie.

Mapka trnavskej golfovej akadémie.

Foto: Jiří Vojzola a Golf Trnava

Autor: Jana Janků | 14. mája 2017