Michal Wirdzek priniesol z Maurícia bronz

03. júla 2018

Postup na svetový turnaj amatérskych golfistov The Amateur Golf World Cup (AGWC), ktorý bol tohto roku na ostrove Maurícius, si na dvojdňovom slovenskom národnom finále vybojoval Michal Wirdzek. Slovensko reprezentoval naozaj úspešne. V súťaži jednotlivcov skončil na 3. mieste.

  • Objasni, čo je to The Amateur Golf World Cup?

 

Slovenský tím tvorili na Mauríciu Michal Wirdzek (vpravo) a Matúš Repka.

Ide o jedno z najväčších amatérskych golfových podujatí na svete. Národnej súťaže sa môže zúčastniť každý amatérsky golfista. V slovenskom prípade to bol dvojdňový turnaj na ihriskách Welten v Báči a GC Hrubej Borši. Odtiaľ som ako víťaz postúpil na svetové finále. V minulosti som sa zúčastnil už aj podobného medzinárodného turnaja WAGC (World Amateur Golfers Championship), kde hrajú 5-členné družstvá.

  • Na Maurícius si necestoval sám, lebo hlavná súťaž AGWC bola vytvorená pre dvojice…

Je to tak. Keďže boli dve kategórie a môj partner musel mať HCP medzi 15 a 24, vybral som si kamaráta Matúša Repku. Okrem iného aj preto, že sa pred tromi rokmi zúčastnil spomínaného podobného turnaja WAGC v Turecku a hral tam veľmi slušne. Mal teda tiež skúsenosti na medzinárodnej úrovni.

  • Maurícius je skvelá dovolenková i golfová krajina s 15 ihriskami, z tohto desať sú 18-jamkové. Kde konkrétne ste hrali vy?

Maurícijské ihriská sú v nádhernej tropickej prírode.

S miestnymi krásnymi hosteskami

Hralo sa na Heritage golf course v juhovýchodnej časti ostrova. Je to rezort s 27 jamkami, ktorý odborní hodnotitelia každoročne zaraďujú medzi špičku afrických ihrísk. Majstrovské ihrisko je zasadené do krásnej maurícijskej prírody medzi horami a tyrkysovo modrou lagúnou v Indickom oceáne.

  • Popíš herný systém, ako sa hodnotilo…

Všetky dni sa hrali zaujímavo – súčet stableford netto plus brutto, pričom každý mal svoj hrací handicap odvodený od reálneho handicapu. Prvý deň bol tzv. texas scramble dvojíc, kde sme zahrali slušný výsledok +5 a bodovo sme boli priebežne ako tím na 8. mieste. Po ďalších dvoch dňoch, keď sme hrali individuálne, sme napokon skončili na 14. mieste z 20 krajín. Víťazom sa napokon stal japonský tím Kano Yasufumi & Hiraoka Michiko, druhí skončili Francúzi a tretí bol český tím, kde paradoxne hrala Slovenka.

  • Aké bolo samotné ihrisko?

Pre vyššie HCP bolo veľmi ťažké. Matúš mal smolu, že takmer na každej jamke pokazil síce len jednu ranu, ale tá ho stála dobrý výsledok. Silný vietor, veľké prevýšenia, veľmi dlhé jamky a zároveň rýchle gríny a najmä spoločné – zadné odpaliská, ekvivalent našich bielych, robili ihrisko naozaj náročným.

  • Mali ste aj slovenských fanúšikov?

Radosť z úspešného patu

Bol tam s nami náš nehrajúci kapitán Rusty Koyš, ktorý nás podporoval a vytváral nám príjemný program aj mimo golfu. Bolo naozaj super.

  • Vedeli vaši spoluhráči z vyspelých golfových krajín, kde vôbec Slovensko je a že aj tu sa hrá golf?

Veľa hráčov poznalo Slovensko a niektorí dokonca aj pár ihrísk, či už z počutia alebo reklamy.

  • Súčasťou takýchto svetových podujatí býva aj zaujímavý program. Čo všetko ste stihli absolvovať?

Organizátori pripravili klasický program – spoločné tematické večere, ukážky kultúry krajiny a samozrejme aj domácej kuchyne. Ale Rusty nám pripravil aj program navyše, napr. návštevu národného parku s parádnym previsom – úzkym mostom z kovových lán a drevených latiek vysoko nad korunami stromov. Užili sme si aj skvelú rybačku na lodi na otvorenom oceáne spojenú s plávaním s delfínmi a šnorchlovaním.

  • Byť tretím na svete medzi amatérmi je pre M. Wirdzeka zážitok, na ktorý sa len tak nezabúda…

    Aký najväčší dojem si doniesol z Maurícia?

Podarilo sa mi dosiahnuť zatiaľ životný výsledok – skončil som tretí zo všetkých jednotlivcov a to sa mi určite zapíše hlboko do pamäte. Tešil som sa neskutočne veľa gratuláciám či už na FB alebo osobne. Za to ešte raz všetkým ďakujem.

Autor: Jana Janků | 03. júla 2018