Thracian Cliffs – golfový zážitok, na ktorý sa nezabúda

27. októbra 2021

Ak sme rozhodli tretiemu ihrisku z bulharskej čiernomorskej flotily pri Balčiku venovať samostatnú reportáž, nie je to náhoda. Thracian Cliffs (Trácke útesy) patria medzi  najoceňovanejšie a najfotografovanejšie na svete. Jeho autor, golfová legenda Gary Player, je naň právom hrdý.

 

Po skončení profesionálnej kariéry sa z Garyho Playera, kvôli obľube čierneho oblečenia prezývaného aj Black Knight (Čierny rytier), stal mimoriadne úspešný podnikateľ v dizajnovaní golfových ihrísk. Vyše 300 ihrísk po celom svete hovorí za všetko.

Signature course

Gary Player je stále populárny človek. Dizajnérsky biznis po ňom prebral syn David.

Thracian Cliffs –  v preklade Trácke útesy, patrí do kolekcie jeho „signature course“. Znamená to, že na projektovaní jednotlivých jamiek sa podieľal osobne, nielen ľudia v jeho firme. Bol tiež prítomný na slávnostnom otvorení ihriska koncom júna 2011 a odpálil aj pár loptičiek.

„Hrám golf 56 rokov, ale takéto úchvatné miesto som nikde na svete nevidel. Ani som nehral na ihrisku, kde z každej jednej jamky vidíte more a biele útesy mu robia kulisu. Je naozaj úchvatné. Ak mnohí označujú za najkrajšie ihrisko na svete americké Pebble Beach, tak Thracian Cliffs ho dvakrát prevyšujú,“ povedal pri otvorení.

Na takéto výhľady sa nedá zabudnúť.

Navyše ihrisko i rezort naprojektoval tak, aby zachoval vzhľad a dušu tradičnej miestnej architektúry, povýšilo krásu okolitej prímorskej prírody Kaliakrského národného parku. Rozkladá sa na 78 hektároch a návštevník po jeho absolvovaní až žasne, ako architekt na tie úzke útesy vtesnal 18 jamiek.

Gary Player navštívil Thracian Cliffs viackrát. Na kanáli You tube možno vidieť napríklad video z návštevy v roku 2018. Hoci mal vtedy už úctyhodných 81 rokov, trúfol si odohrať všetkých 18 jamiek. Navyše na prvom odpalisku predviedol cviky na rozhýbanie tela, vrátane niekoľkých klikov a náročných cvikov na posilnenie nôh.

Prilákať prestížne turnaje

Hodnotitelia a golfisti z celého sveta označujú toto ihrisko za jeho najvydarenejšie dizajnérske dielo, o čom svedčí aj množstvo rôznych ocenení od golfových a cestovateľských časopisov a inštitúcii.

Hrať na ihrisku sa dá z viacerých odpalísk. G. Player priznáva, že hra zo zadných čiernych je mimoriadne ťažká. Ale Krassi, ako dôverne nazýva jedného zo spolumajiteľov ihriska, prezidenta Bulharského golfového zväzu Krassimira Guergova, tam chcel priniesť podujatie Európskej PGA túry. A tak Black Sea Rama i Thracian Cliffs dizajnoval s týmto cieľom.

Priniesť prestížne turnaje sa naozaj podarilo. Napríklad v roku 2013 hostili Thracian Cliffs World Match Play Championship, ktorého víťazom sa stal Graeme McDowell.

S dobrou zásobou loptičiek

Poďme sa však na ihrisko pozrieť očami bežného hráča. Patrí určite k náročným. Niektoré gríny sú umiestnené na skalách tak, že čo len trochu nepresný úder pošle vašu loptičku rovno vo vĺn Čierneho mora. Každú jamku možno označiť za výnimočnú, ale taká trojparovka č. 6. je niečo extra. Z odpaliska vidíte grín posadený 40 metrov pod vami, na ploche zatesanej do skál a z dvoch tretím obmývanej morom. Niečo na pohľad naozaj úchvatné, ale vyžadujúce si obzvlášť presnú hru. Mimochodom, z čiernych odpalísk to majú hráči na grín 220 metrov.

Grín slávnej šestky v obklopení skál a mora.

Aj ďalšia jamka je výnimočná. Muži majú odpaliská na ostrovčeku v mori a prechádzajú tam cez môstik. Fervej tejto štvorparovky vidíte kdesi nad v diaľke nad útesmi, za hradbou z kríčia. Ozajstná výzva. Kto sa tam chce dostať,  potrebuje dať aspoň 180 metrový drajv. Inak skončí loptička buď vo vlnách mora, alebo na pláži pod skaliskami. Ani dobrý odpal ešte nemusí byť výhrou. Za fervejou sa môže loptička odraziť od vápencovej skalnatej hradby a kam odskočila, môžete iba odhadovať.

Najviac loptičiek však zožerú dlhé a široké plochy pichľavého krovia pred takmer pred všetkými pánskymi ale aj niektorými dámskymi odpaliskami. A tak skúsenejší hráči odporúčajú, že na jamke č. 7 je najlepšie schovať drajver do bagu a vytiahnuť ho až na 14-tke. V každom prípade treba mať v bagu poriadnu zásobu loptičiek. Ferveje sú zväčša úzke a prísť aj o dvadsiatku loptičiek nie je raritou. Pre ženy je ihrisko milostivejšie. Viaceré odpaliská sú vysunuté dopredu aj o sto metrov a dámy nemusia absolvovať ani ťažké údery ponad more. Tak či onak – byť zberačom loptičiek na Thracian Cliffs musí byť celkom výnosný džob.

Používanie autíčok je na tomto ihrisku s viacerými pomerne dlhými prechodmi  povinné. Ide však o najmodernejší typ s GPS.

Keď nechýbajú peniaze

Ihrisko, ktoré vyskúša každého.

Pri pohľade na umiestnenie jednotlivých jamiek je jasné, že išlo po technickej i finančnej stránke o mimoriadne náročnú stavbu. A to tak, že v polovici výstavby museli investori zmeniť dodávateľa a dokončením poverili svetoznámu škótsku firmu Braemar Golf zo St. Andrews.

Spočiatku sa na výstavbe podieľal aj zahraničný kapitál, ale v súčasnosti je ihrisko v rukách bohatých Bulharov. Spomínaný šéf Bulharskej golfovej asociácie Krassimir Guergov patrí medzi najúspešnejších bulharských podnikateľov. Okrem developerstva sa presadil najmä v marketingovej branži na bulharskej i medzinárodnej scéne. Je aj spoluvlastníkom susedného rezortu Black Sea Rama. Jeho partner Georg Tsvetansky sa tiež angažuje v develeperstve, ale je zapojený aj do mnohých priemyselných, lodiarskych i filmových projektov najmä vo východnej Európe. Rezort Thracian Cliffs

Na odpalisko sedmičky sa treba vybrať na ostrovček na mori.

dlhý 4,5 kilometra nad útesmi Čierneho mora s dvomi verejnými plážami, novovybudovanou asfaltkou, klubovým domom a spa centrom stál oficiálne 160 miliónov bulharských levov (čo je asi 80 mil. eur). Treba ale dodať, že  tretinu pokryli štátne dotácie.

Hrať sa tam dá osem mesiacov v roku – od marca do novembra.

Cena za hru je pre hostí rezortu 79 €, pre ostatných hostí 109 € vrátane autíčka. Výhodné je vybrať si nejaký balík s hrou aj na dvoch susedných ihriskách Black Sea Rama a a Lighthouse.

Útesy, kde sa v 4. storočí pred Kristom usídlili Trákovia.

Kto sú Trákovia?

Thracian Cliffs ležiace na severnom pobreží Čierneho mora na polostrove Kaliakria dostali názor od kedysi mocného Tráckeho kráľovstva (rozkladalo sa juhu dnešného Bulharska, Macedónska a európskej časti Turecka). Trácke kmene osídlili toto územie v 4. storočí pred Kristom.

Foto: Golfový rezort a autorka textu

Na pobrežie Čierneho mora sme cestovali s Cestovnou kanceláriou Doni travel.

 

Autor: Jana Janků | 27. októbra 2021