Golf v rodisku slávneho vína sherry

20. augusta 2022

Južná Andalúzia obmývaná ďaz juhu búrlivým Atlantickým oceánom a na východe pokojnejším Stredozemným morom je skvelou voľbou na golfovú dovolenku. Vyše 800 kilometrov pobrežia pokrýva nespočetné množstvo pláží s bielym pieskom a s golfom sa v tejto časti Španielska stretnete na každom kroku.

Na rozdiel od mnohých polopúštných oblastí Španielska oplýva južná Andalúzia úrodnou pôdou a poľnohospodárstvo tam má vysokú úroveň. Výborne vybudovanou sieťou diaľnic a ciest míňate rozľahlé lány pšenice, slnečnice, sóje, kukurice, nechýbajú olivovníkové sady a obrobené vinohrady. Práve vinohrady a ich vinárstva, ktoré miestni volajú bodegy, sú hodné zastavenia sa. Mnohé z nich ponúkajú ochutnávky a lákajú na miestnu špecialitu – slávne víno cherry.

Spojenie dovolenky pri mori s poznávaním andalúzskych miest s bohatou maurskou históriou je výborná voľba. Kým v celej Andalúzii majú 120 ihrísk, v okolí hlavného mesta južnej provincie – Cadíz, je ich dvadsať. Zväčša od popredných dizajnérov, udržiavaných, ba vo viacerých prípadoch až luxusných. Nájdu sa aj privátne. Tisícky dovolenkových apartmánov a víl, ktoré aj túto časť španielskeho pobrežia obsypali developeri a ďalej budujú nové, sú vo vlastníctve najmä ľudí s tej časti Európy, kde sa v zime golf hrať nedá.

Barcelo pri historickom hrade

Na rozvičovacie kolo sme sa vybrali na ihrisko Barcelo Monte Castillo. Je súčasťou exkluzívneho 5-hviezdičkového rezortu umiestneného medzi pozostatkami historického hradu. Predchádza ho výborný chýr. So slovenským Penati ho spája nielen to, že patrí do exkluzívnej skupiny Leading golf courses, ale aj že jeho dizajn (ako aj Legend) pochádza z dielne Jacka Nicklausa. Krásne ihrisko vsadené do kopcovitého terénu bývalo aj miestom Volvo Cup Masters.

Už na odpalisku prvej jamky pochopíte, čo vás čaká. Pred vami fervej do kopca zvažujúca sa doprava. Ak sa nesústredíte, môžte zabudnúť na loptičku. Zgúľa sa kdesi do krovinami zarasteného jarku. A takýchto neustále sa na všetky strany zvažujúcich fervejí si užijete neúrekom (bugina sa hodí, ísť peši je čisté bláznovstvo), nehovoriac ešte o obrovských bunkroch a množstve vody okolo. Gríny sú veľké a v čase našej návštevy značne rýchle. Rozhodne si tam každý užije zaujímavú hru, kde treba neustále myslieť dopredu, kam chce umiestniť loptu.

Odmenou sú nádherné výhľady na historický prístav Jeréz a jeho vinohradnícke okolie. Najúžasnejšia je 18. jamka. Z vyvýšeného odpaliska máte ako na dlani krásne vykosenú fervej tiahnucu sa popri jazierku. Hotel s hradom vzadu vyzerajú ako kulisa z hollywoodskeho filmu. Lepší záver (ak sa vyhnete obrovským bankrom i vode) si ani nemožno želať.

Sancti Petri Hills – pocit príjemnej dovolenky

Ak zavítate na ihrisko Sancti Petri Hills pri mestečku Chiclana de la Frontera na brehu Atlantiku budete sa cítiť ako v rodinnom areáli. Skromný klubový dom, parkuje sa na ulici, žiadne cvičné plochy. Rovno sa ide na prvé odpalisko. Okolo fervejí sa tiahnu vily patriace najmä Španielom, ktorí sem s rodinami prichádzajú aj kvôli širokým piesčitým bieloskvúcim plážam. Playa de La Barrosa je odtiaľ čoby kameňom dohodil. Silnú enklávu obyvateľov tvoria aj cudzinci, najmä Nemci, ktorí si tu našli druhý domov pre prežitie jesene života.

Privítania sa nám dostalo od sympatickej manažérky Doerthe Lippke. Je rodenou Nemkou, ale Andalúziu si tak zamilovala, že sa tam aj s dcérou rozhodla usadiť. O ihrisku prezrádza, že má vyše 20 rokov. Začalo sa najprv s deviatimi, neskôr 14 a dnes 18 jamkami. Názov navádza myslieť si, že pôjde o kopce, ale omyl. Je to čistá rovina. Najmä v horúcich dňoch sa však hodí buggina.

Ihrisko je príjemné, dovolenkové, ťahajúce sa starým borovicovým lesom a ozajstnou tropickou záhradou. Postavila ho spoločnosť Target Ingineers a dizajnom poverila slávneho španielskeho golfistu, hráča i vicekapitána  rydercupového tímu  Manuela Piñeru. Nie je dlhé (par 68), ale veľa rafinovane umiestnených bunkrov a množstvo vodných plôch dokáže pri nepresnej hre pokaziť výsledkovú kartu.

Ako hovorí Doerthe, nehrajú sa nóbl ihrisko a radi spolupracujú aj s okolitými rezortmi. Preto svojim hosťom ponúkajú balíky, aby si mohli odskúšať každý deň niečo iné. Držia sa motta: Nech nám je golf potešením 365 dní v roku.

www.sanctipetrihillsgolf.com

Americký štýl nad andalúzskym Jerezom

Ako inak by sa malo volať ihrisko vypínajúce sa nad historickým mestom Jerez de la Frontera, ktoré preslávilo víno sherry. Dizajn Sherry Golf Jerez nakreslili v spoločnosti Stirling & Martin. Široké ferveje, veľké gríny a množstvo vodných prekážok mu dáva punc moderného amerického ihriska. Naozaj úchvatný layout. Tentokrát výhľady nerušia žiadne vily, apartmánové domy, či hotely, ako je to v Španielsku zvykom. Čistá príroda. Máte naozaj pocit, že ste súčasťou andalúzskeho vidieka. Okolo sa vinú polia i vinohrady s farmárskymi usadlosťami. V diaľke za prístavom s jeho typickými žeriavmi tušíte oceán.

O kvalite ihriska veľa hovorí fakt, že patrí do rodiny Leading Golf Courses. Je pomerne kopcovité, takže bugina sa hodí, ale videli sme mnohých hrať aj pešky. Väčšinu dní v roku vie hráčov potrápiť aj tu vietor vanúci od mora. Tak to bolo aj počas našej návštevy. Pozor treba dávať najmä na druhej deviatke (tá je skutočne očarujúca), pretože loptičku vám vietor razom odnesie do vody. Vodných plôch je totiž na ihrisku neúrekom – hráte okolo nich polovicu jamiek, pričom nechýbajú ani ostrovné gríny.

Klubový dom je postavený v štýle typickej andalúzskej haciendy. Ihrisko patrí aj podľa hodnotiteľov nesporne k tomu najlepšiu, čo južná Andalúzia ponúka.

www.sherrygolf.com

Ballena  s 27 jamkami

Naše stanovište sme počas pobytu v Andalúzii mali rovno v rozľahlom golfovom areáli Costa Ballena Ocean GC pri dedinke Rota. Ide o novodobé dovolenkové mestečko, ktoré na tisícke akrov divokého pobežia Atlantiku s kopcami Národného parku Doňana za chrbtom z gruntu postavila Andalúzska turistická agentúra na pôde získanej od bohatých rodín Orleansovcov a Bourbounov.

Ako mnohé iné rezorty, aj tu lákajú hostí na meno dizajnéra. Tým je slávny španielsky golfista José Maria Olazábal. V Ballene vytvoril tri deviatky, čo umožňuje golfistom vytvárať kombinácie. K dispozícii je aj štvrtá deviatka – 3-parová akadémia a rozsiahle tréningové plochy označované za najlepšie na okolí. Keď sa túlate mestečkom, máte pocit, že dokonale udržiavané ferveje (lebo tak vyzerajú aj trávniky mimo ihriska) vás prevádzajú všade.

My sme odskúšali kombináciu deviatok Los Olivos a Los Palmeras. Je rovinatá a ako prezrádzajú už názvy, dominujú tam staré olivovníky a palmy. Druhá deviatka vás dovedie až k Atlantiku a naskytnú sa vám úchvatne výhľady na oceán. Dvanásta a trinásta jamka sa tiahnu priamo po pobreží. Z oceánu však zvyčajne vejú silné vetry, čo vie popri malých ale členitých grínoch poriadne sťažiť hru. Ocenili sme, že dizajnér sa drží svojej osvedčenej zásady – bankre a vodné prekážky sú z odpalísk vždy viditeľné. Popri hre si môžete pozrieť všetky typy dovolenkových apartmánov a chvíľami tam máte pocit, že v Európe snáď nie je človeka, ktorý by si tam niektorý z nich nekúpil. Pri ceste do susedného historického Chipione sme videli, že na jeho predmestí už vyrastá ďalšie podobné dovolenkové mestečko.

www.ballenagolf.com

Sherry – španielske slnko v pohári

Potulovať sa v okolí mesta Jerez de la Frontera a neochutnať rovnomenné víno by bolo hriechom. Jeho názov je známy skôr v anglickej verzii sherry, ktorej pôvod je ale v arabčine. Ide o fortifikované víno s vyšším obsahom alkoholu (niekedy až 35-60 %) ako majú bežné vína (zvyčajne nie viac ako 14 %). Je to výsledok pridávania vínneho destilátu na konci fermentačného procesu. Sherry sa môže sa vyrábať výlučne z odrôd bieleho hrozna Palomino, Moscatel a Pedro Ximenez a dozrieva niekoľko rokov (najmenej tri) v sudoch. Čakajte rôznu chuť – sladkú, ale aj ostrú, kyselkavú chuť. Záleží od blendovania odrôd. Cherry má dnes chránenú značku pôvodu a už po stáročia ho obľubujú najmä Briti. Vo svojich hrách ho spomína dokonca dramatik William Shakespeare.

Cestu pomohla zorganizovať CK Golftrip, s.r.o.

 

Autor: Jana Janků | 20. augusta 2022