Parížsky Le Golf National: Rydercupovú atmosféru strieda olympijská

26. októbra 2022

Od Letných olympijských hier 2019 v japonskom Tokiu má Slovensko osobitný vzťah ku golfu. Veď jednu zo štyroch medailí, ktoré odtiaľ slovenskí reprezentanti priniesli, získal golfista Rory Sabbatini. Striebornú. Preto budú pohľady nesporne silne upreté aj golfový areál Le Golf National pri Paríži, kde bude olympijský golfový turnaj už o dva roky.

LOH Paríž 2024 budú v dňoch 26. júla až 11. augusta. Súťaže budú prebiehať nielen v metropole Francúzska ale aj ďalších šiestich francúzskych mestách, ba dokonca aj na Tahiti, vo Francúzskej Polynézii, kde budú preteky v surfovaní.

Eiffelovku z ihriska neuvidíte

Slávna posledná ostrovná jamka. V pozadí hotel Novotel Saint –Quentin en Yvelines, ktorý je aj klubovým domom.

Ak narazíte na reklamné prospekty Le Golf National, kde sa bude v roku 2024 hrať olympijský golfový turnaj, celkom im neverte. Sú trochu fejkom. Eiffelovú vežu totiž z jeho zelených trávnikov neuvidíte. Do rezortu treba cestovať z centra Paríža na juhozápad tak hodinku autom alebo vlakom. Je to smerom k slávnemu Zámku vo Versailles, ktorý bol kedysi domovom Ludvíka XIV., Kráľa Slnka a jeho početného rozmarného a rozmaznaného kráľovského dvora.

Po asi 30 kilometroch zaparkujete pred štvorhviezdičkovým hotelom Novotel Saint –Quentin en Yvelines (https://novotel-st-quentin-golf.h-rez.com), ktorý slúži aj ako klubový dom. Zatiaľ najväčší nápor zažil v roku 2018. Jeho dvojkrídlovú budovu rozdelili a dodnes to tak je, na modrú a červenú časť. Tak je totiž už tradične farebne odlíšený európsky a americký tím, ktoré v dvojročnom intervale bojujú o slávny pohár Ryder Cup. (V roku 2023 bude po covidovom odklade na ihrisku Marco Simone Golf a Country Club pri Ríme v Taliansku).

Atmosféru vzájomnej rivality počas Ryder Cup-u cítite v Novoteli na každom kroku. Jeho momenty pripomínajú veľké fotografie po chodbách. Samozrejme, amerických hráčov si musíte ísť pozrieť do červeného a európskych do modrého krídla. Tomu, kto tento súboj vtedy sledoval, sa vrátia napínavé chvíle vzájomných súbojov, z ktorých napokon víťazne vyšiel európsky tím na čele s kapitánom Thomasom Bjørnom.

Ihrisko, kde si môže zahrať ktokoľvek

Idea vybudovať areál Le Golf National s dvomi osemnástkami a tréningovou deviatkou sa zrodila pred zhruba 35 rokmi vo vtedajšom vedení Francúzskej golfovej federácie (FFG). To si predsavzalo mať „svoje“ ihrisko pre národný golfový turnaj French Open a iné významné golfové podujatia. Získala pozemky v oblasti Magny-les-Hameaux zhruba 30 km od Paríža, ktorej polohu zatraktívňuje fakt, že leží len pár kilometrov od slávneho Zámku Versailles, dnes cieľu miliónov turistov vrátane golfistov.

Požiadavkou naprojektovať ihriská oslovila federácia dizajnéra Huberta Chesneau. Predchádzala mu povesť, že vie vymyslieť skvelé dráhy a jamky aj na celkom „obyčajných“  rovinatých pozemkoch, pôvodných poliach a pasienkoch. Tak to bolo aj v tomto prípade. Architekt si vtedy k spolupráci prizval aj ďalších kolegov – Huberta Chesneaua, Roberta Von Hagge a Pierra Thevenina. Čo je dôležité, na pôvodných kukuričným poliach od začiatku videl nielen ferveje a gríny, ale aj tribúny pre divákov, štadión na odovzdávanie trofejí, miesta, odkiaľ budú mať výborné výhľady televízne kamery i ostatné média, presunové chodníky až pre 80-tisíc návštevníkov… Na vytvarovanie tejto farmárskej pôdy do rôznych vyvýšenín, údolí a vĺn a „bambúľ“ použili stavebný odpad, ktorého sa Paríž potreboval zbaviť pri novej výstavbe. Denne tam vtedy prichádzalo najmenej 400 naplnených nákladných áut.  Okrem obrovského presunu zeminy ich čakalo aj hĺbenie niekoľkých vodných prekážok.

 Aj majstrovské dielo bolo treba prerobiť

Ihrisko bolo vybudované na rovinatej farmárskej pôde a jeho nerovnosti boli vytvorené umelo.

Po troch rokoch výstavby nasledovalo začiatkom októbra 1990 slávnostné otvorenie. Každý od prvej chvíli uznal, že má pred sebou majstrovské dielo.

Keď však v roku 2011 v súťaži o usporiadanie turnaja Ryder Cup zvíťazili Francúzi práve s ponukou Le Golf National a odstavili tak Portugalsko, Nemecko a Holandsko, ukázalo sa , že majstrovské ihrisko, ktoré medzitým dostalo názov Albatros, náročným požiadavkám inštitúcie Európsky golfový dizajn nie celkom vyhovuje.  Potrebné boli ďalšie úpravy. Medzi iným redizajn grínov na 1. a 16. jamke, prebudovanie bunkrov na 4. a 5. jamke vrátane waste plochy medzi nimi, ako aj vybudovanie jazierka na 11. jamke.

A aké ihrisko Albatros je? Už prvý pohľad naň z vyvýšeného štadióna pri klubovom dome prezrádza, že hra tam nebude prechádzkou po ružovej záhrade. Ako na dlani máte štyri jamky vrátane ostrovnej 18-tky obklopenej dookola vodou.

My sa navyše na prvé odpalisko dostávame len pár dní po prestížnom turnaji Open de France. Mimochodom ide o najstarší národný turnaj v kontinentálnej Európe. Na Albatrose býva už od roku 1991, teda vyše 30 rokov. Tohto roku sa hralo o celkové odmeny 3 mil. € a víťaz Talian Guido Migliozzi (výsledok -16) si odniesol okrem pohára aj šek na pol milióna eur.

Odborníci ihrisko označujú za kombináciu klasického štýlu s modernými prvkami. Obdivujete špičkovú údržbu, na každom kroku vidíte, že peniazmi sa tam nešetrí.  Keďže sa tiahne po malých umelých pahorkoch, aj divákom sa ponúkajú krásne výhľady najmä z vyvýšených miest a to najmä v čase vychádzajúceho či zapadajúceho slnka. Nečudo, že hodnotitelia ho pravidelne zaraďujú medzi desiatku najkrajších ihrísk v Európe.

Vie naozaj potrápiť

Nezabudnuteľná atmosféra počas Ryder Cup-u v roku 2018.

Aj keď sa ferveje Albatrosu zdajú z odpalísk dostatočne široké, čo trochu nepresnejší úder vás dostane do brutálnych rafov zvyčajne začínajúcich hneď na hrane nízko vykosenej trávy. Ba tí, čo majú kratšie drajvy, sa fervej často ani nepracujú, lebo loptička im uviazne vo vysokej ostrici ešte pre nimi. Dlhí „paliči“ tiež často loptičku v rafoch nenájdu a musia sa vrátiť na pôvodné miesto odpalu.

Ferveje sú značne modulované, plné všakovatých vĺn a „bambulí“, takže často musíte hrať úder dole alebo hore kopcom. To vás ešte čaká nespočetné množstvo zvyčajne hlbokých bunkrov linksového štýlu. Často sa cítite ako kdesi v Škótsku alebo Walese. K slovu sa naozaj dostane každá palica v bagu. A už aj keď sa hráč dostane na dokonalý grín, kde čo len drobný nedostatok treba hľadať s lupou, ešte  musí rátať s jeho vysokou rýchlosťou, s akou sa na bežných ihriskách stretne iba málokedy. Keďže sú náročne tvarované, vyžaduje si to naozaj dokonalé čítanie.

Generálny manažér ihriska Paul Armitage nám po hra vysvetlil, že obtiažnosť ihriska zvyšuje spôsob kosenia rafov pri dráhach na výšku 14 cm. Preto je v takto vysokej ostrici často problém loptičku nájsť a vyhrať ju odtiaľ si vyžaduje veľkú zručnosť a skúsenosti. Navyše pri špičkových turnajoch, ako bol Ryder Cup či French Open, plochu fervejí zužujú o ďalších 20 percent. Tak to bolo aj v čase našej návštevy. Keď sa cez toto všetko dostanete na posledné štyri jamky, musíte rátať so zákernosťou vodných prekážok. Loptičky priťahujú akoby bol v nich magnet. To všetko robí z Albatrosu jedno z najťažších ale zároveň najkrajších ihrísk v Európe.

„Dovoľujeme síce hrať golfistom každej úrovne, ale po hre vidíme, že tí s HCP nad 28 zvyčajne neprichádzajú do klubovne so svojim výsledkom veľmi nadšení. Je to naozaj náročné ihrisko a aj dobrým hráčom preto odporúčame hrať z kratších odpalísk,“ dodáva P. Armitage.

Albatros má par 72 a dĺžku 6,703 m. Susedná osemnástka Aigle (Eagle) je o čosi kratšia (par 71, dĺžka 5,691 m). Aj v tomto prípade ide o linksové ihrisko s modulovanými dráhami, je však o čosi ľahšie hrateľné ako jeho brat. Areál Le Golf National dopĺňa deviatka  Oiselet (Birdie) s parom 32.

Nezabudnuteľné ihrisko

Aj vody si tam hráči užijú dosť.

Laura Leclercq, obchodná manažérka, prezrádza systém fungovanie rezortu. Stále je v správe Francúzskej golfovej federácie, ale má aj vlastný golfový klub. Za ročné členské 3 000 € môžu hrať členovia neobmedzene. Ihriská však nie sú privátne, ale dostupné aj medzinárodnej verejnosti.

Cena za hru na Albatrose sa podľa sezóny pohybuje od 135-240 €. Cez touroperátorov a rôzne balíčky (napríklad spolu s ubytovaním) sa to dá zvládnuť za menej. Napriek tomu je ako rydercupové a čoskoro aj olympijské ihrisko obrovským lákadlom tak pre profesionálov ako aj amatérov a bez rezervácie tee time sa tam neodporúča ani chodiť.

Albastros vie síce potrápiť, ale na hru na ňom pravdepodobne nikdy nezabudnete a budete túžiť sa tam vrátiť.

www.golf-national.com

Play Golf in France – ťahanie za jeden povraz

Neziskové záujmové združenie Play Golf in France má v podtitule názvu: Vaše gurmánske ihriská. Založili si ho tak majitelia ihrísk, ako aj ich prevádzkovatelia, vedúce spoločnosti vo francúzskom odvetví hospitality, turistické i cestovné kancelárie. Spoločne sa rozhodli propagovať francúzsky golf, ktorý v popularite akosi stráca oproti Španielsku, Portugalsku alebo trebárs aj Turecku.

„Chceme búrať povesť, že Francúzi sú namyslení, arogantní a nechcú hovoriť inak ako po francúzsky. Nie je to totiž pravda. Navyše v krajine máme takmer 700 ihrísk a bohatú  golfovú tradíciu. Len okolo Paríža máme 72 ihrísk a odtiaľto je dopravné spojenie kamkoľvek,“ zdôrazňuje Laura Leclercq, ktorá má na starosti prezentáciu združenia.

To ponúka rôzne pobytové balíčky či už podľa regiónov alebo zamerania, ako napríklad Golf a gastronómia, Golf a víno či Golf a rodiny… Je to určite inšpiratívny príklad aj pre slovenský golf a ľudí v ňom pôsobiacich ako pritiahnuť aj zahraničnú golfovú verejnosť.

www.playgolfinfrance.com

Kam skloniť hlavu a kam zájsť

Do Versailles je to Le Golf National len na skok.

Možností, kde sa ubytovať počas návštevy Le Golf National sú nespočetné. Ak chcete golf spojiť napríklad s návštevou palácov, zámkov a záhrad vo Versailles, kúsok od hlavného vchodu nájdete romantický štvorhviezdičkový historický hotelík Le Louis Versailles Chateau MGallery. Ideálne miesto na spojenie spoznávania histórie s hrou golfu. Dávať tipy, čo vidieť v samotnej francúzskej metropole je zbytočné. To je výlet na niekoľko dní. Nám sa pošťastilo dostať sa kabaretné predstavenie Féerie do slávneho Moulin Rouge, ktorý láka návštevníkov už od roku 1889. Osemdesiatka muzikantov a 60 tanečníkov tam večer čo večer dvakrát pritiahnu 800 návštevníkov z celého sveta. Je sa naozaj na čo dívať.

www.lelouis-versailles-chateau.com

www.moulin-rouge.com

Foto: Le Golf National, autorka textu

 

 

 

Autor: Jana Janků | 26. októbra 2022

Komentáre sú uzavreté.