Bordeaux – dúšky chýrneho vína s golfovými chuťovkami

14. novembra 2022

Už názov tohto mesta vyvoláva predstavu čaše naplnenej iskrivým vínom. Bordeaux a jeho slávne červené, ale aj biele a ružové hroznové moky, sú pre niekoho  inšpiráciou na písanie básní. Napríklad pre trubkára Milana Belana. Úrodné vinohrady okolo  Bordeaux však skrývajú aj jedenástku golfových ihrísk.

Toto šieste najväčšie francúzske mesto postavili pri ústí rieky Garonne v zálive Gironde v Atlantickom oceáne. Je významným prístavom, ale svet ho pozná predovšetkým ako svetovú metropolu vína.

Historické bohatstvo

Bodeaux má po Paríži najviac historických pamiatok. Na abrázku Námestie de la Bourse

Na ktorúkoľvek stranu sa z Bordeaux vyberiete, všade vás budú sprevádzať vinohrady. Rozkladajú sa po zhruba 120-tisíc hektároch. Na ochutnávku tamojších skvelých vín (ročná produkcia sa odhaduje na 980 miliónov fliaš) sa dá vybrať do takmer deväť tisíc tisícky historických zámočkov alebo vidieckych usadlostí nazývaných chateau, ale aj do super moderných vinárstiev, ktoré si majitelia často dali naprojektovať najznámejším svetovým architektom. Veď ako vieme, dobré víno je výnosný biznis.

V supermodernom vinárskom centre Cité du Vin sa dozviete všetko o víne.

Za prehliadku stojí aj samotné mesto. S vyše 350 historickými pamiatkami sa radí hneď za metropolu Francúzska – Paríž, a jeho Mesačný prístav (nazvaný podľa tvaru v podobe polmesiaca) je zapísaný na Zoznam UNESCO. A ak chcete vedieť viac o víne, určite nezabudnite navštíviť supermoderné vinárske centrum Cité du Vin.

Francúzsko patrí so zhruba 700 golfovými ihriskami k najgolfovejším krajinám svete. Bol by v tom čert, aby ste zopár pozoruhodných nenašli aj medzi bordeauxskými vinohradmi. Na tamojšej jedenástke ihrísk sa vďaka miernej klíme, ktorá mrazy a sneh pozná iba ako raritu, dá hrať po celý rok. My sme mali príležitosť spoznať štyri z nich.

Médoc s dvomi osemnástkami.

Privíta vás príjemný hotelík.

Do 200-hektárového rezortu Golf du Médoc treba cestovať asi pol hodinku na západ od Bordeaux. Patrí do portfólia bohatých francúzskych podnikateľov Jérôme Seydouxa (okrem iného majiteľa siete francúzskych kín) a Gérarda Pelissona. Víta nás milým veselými farbami zariadeným hotelom MGallery by Sofitel a ako sa neskôr ukáže aj s výborným spa centrom. Ste v centre golfového diania. Rovno pod oknami máte dve milé osemnástky.

Hoci Médoc je názov jednej z najznámejších vinárskych oblastí, vinohrady z ihrísk príliš nevidíte. Dráhy sa tiahnu vidieckou krajinou medzi lesíkmi a vresoviskami s hustými kroviskami. Platí to aj osemnástke Des Châteaux. Tá dostala názov podľa

Golf Du Medoc – na ihrisku Des Chateaux

vidieckych domov okolo. Dokončili ju v roku 1989. Architekt ihriska Američan Bill Coore sa s dizajnom dôkladne pohral a vtlačil jej škótsky linksový charakter. Ak sa k tomu priráta kvalitná údržba, nečudo, že sa pravidelne zaraďuje medzi 15-tku najkrajších ihrísk na kontinentálnej Európe.

Parkové ihrisko Des Vignes

Druhú osemnástku pomenovali Des Vignés, teda Vínna. Má par 71 a dĺžku 6 220 metrov. Tú otvárali o dva roky neskôr a pod jej dizajnom je podpísaný Kanaďan Rod Whitman, ktorý robil asistenta Bill Cooreovi pri budovaní prvého ihriska. Svojmu bratčekovi sa terénom i vzhľadom dosť podobá, je však o čosi dlhšia i ťažšia. Hráčov potrápi množstvo hlbokých bunkrov, častý vietor vanúci z neďalekého oceánu, náročné gríny i strategicky umiestnené vodné prekážky. Hlboké kroviská a vysoké borovice popri dráhach nútia premýšľať o každom údere a hrať prezieravý golf.

Žiaľ, tohtoročné extrémne suché leto dokonale vyčerpalo všetky zdroje vody na ihrisku. Jazierka boli v polovici októbra úplne vysušené, a tak sa nám šéf grínkíperov prišiel ospravedlniť, že sme na ihrisku i grínoch často videli lisiny. Snáď sa v nadchádzajúcej zime rýchlo zotaví.

Vzdialenostné kolíky na ihrisku sú v tvare fliaš.

Každá jamka na Les Vignés nesie názov niektorého partnerského vinárstva a vo vinotéke tamojšej reštaurácie i PRO-shope nájdete ozajstné vínne skvosty. V tejto súvislosti nás zaujala ešte jedna vec: pri obede či večeri dostanete vínny lístok, kde sú určité vína priradené k jednotlivým jamkám. Ak vraj na tej-onej zahráte birdie alebo nebodaj eagle či hole in one, patrí sa pre spoluhráčov objednať víno práve podľa toho nenápadného návodu. Ceny za fľašu sa pohybujú od 20 až do 200 €. Inak je to výborný tip napríklad pre ihrisko v Skalici.

Ceny za hru na Châteaux i Les Vignés sa pohybujú od 59-90 € – podľa sezóny.

www.golfdumedocresort.com

Saint-Émilion – umenie žiť

Osemnástka Grand Saint Emilionnais Golf Club je ihrisko so zaujímavým príbehom. Pred ôsmimi rokmi si jeho otvorením naplnila sen rodina slávneho francúzskeho golfistu a jedného z najväčších propagátorov golfu v krajine Gaëtana Mourgue d’Alguea. Po dlhom hľadaní

St. Emilión klubový dom je na kopčeku a z jeho terasy máte ihrisko ako na dlani.

našla vhodný pozemok len pár kilometrov od slávneho historického vinárskeho mestečka Saint-Émilion. Vína z tohto regiónu patria tiež k najvychýrenejším na svete. Vinársku atmosféru zažijete aj k ihrisku. Míňate obrobené vinohrady, pôvabné vinárstva, chateau…

Už príchod na ihrisko je impozantný. Parkovisko je na kopci, takže prvé jamky máte pod sebou ako dlani. Staré vinárstvo a jeho hospodárske budovy slúžia ako klubový dom. Historické vidiecke prvky, golfové relikvie napríklad v podobe historických plagátov a fotografii, reštaurácia s terasou nad ihriskom s výbornou lokálnou kuchyňou. V čase našej jesennej návštevy nemohla napríklad chýbať pečená kačka.

Klubový dom je plný golfových relikvii.

Talentovaný americký architekt Grand Tom Doak, aktuálne jeden z najvychytenejších v tomto biznise, nemal s konfiguráciou osemnástky príliš veľa roboty. Jednoducho jamky zasadil do tamojšej členitej prírody bez toho, aby boli potrebné nejaké veľké presuny pôdy. Čistá príroda, jednoduchosť, žiadne umeliny. Vari jedinou je grín 9. jamky na ostrovčeku jazierka. Inak keby ste pozbierali vlajky z grínov, ani by ste nezbadali, že ste na golfovom ihrisku.

Najskôr schádzame dole do dolinky a na záver sa zase škriabeme na posledný grín do kopca pred klub. Okolo sú lesíky so starými košatými dubmi, obrobené vinohrady, ktoré v čase našej návštevy hrali všetkými jesennými farbami. Aj sú keď ferveje pomerne

K návšteve oblasti St. Émilion patrí aj ochutnávka vína v niektorom z tamojších historických vinárstvach nazývaných chateaux.

široké, hru sťažuje vegetácia i členitosť terénu i grínov. Ktosi to nazval dokonalým spojením art de vivre à la française (francúzske umenie užívať si) s anglickým štýlom hry. Nečudo, že Saint Emilionnais GC hodnotitelia pravidelne zaraďujú medzi najkrajšie francúzske ihriská, kam sa väčšina golfistov túži vrátiť.

Klub sa navyše chváli s tým, že plochy obsiali s enviromentálne „friendly“ trávou, nenáročnou na zavlažovanie a ochranu chemikáliami. Ak vodu predsa len potrebujú, využívajú nádrže, kde v zime zbierajú dažďovú vodu. Hoci jazierka boli aj tu po extrémne suchom lete poloprázdne, ihrisko bolo v polovici októbra v slušnom stave.

Cena za hru 75-105 € podľa sezóny

https://www.segolfclub.com

Golfový klub Grand Saint Emilionnais a rezort Golf du Médoc spojili svoje sily, aby ponúkli golfistom možnosť objaviť tri výnimočné ihriská počas jedného týždňa s „Bordeaux Signature Golf Pass“.

Château des Vigiers – srdce troch pôvabných deviatok

Nádherná posledná jamka na ihrisku Château des Vigiers. Zámoček nazývajú aj druhé Versailles.

Na záver to najkrajšie. Do zámku Château des Vigiers zo 16. storočia, ktorý nazývajú aj malé Versailles, sa zamilujete na prvý pohľad. Teda skôr ako stihnete spoznať jeho tri deviatky v srdci ktorých leží. Ide o obľúbené dovolenkové miesto v regióne Dordogne Périgord, asi trištvrte hodinky do vnútrozemia na juhozápad od Bordeaux. Keď v roku 1990 kúpil Švéd Lars Petersson zámoček zo 16. storočia, rozhodol sa ho premeniť na luxusný 4-hviezdičkový hotel s golfom k tomu. Kto ale historický štýl neobľubuje, môže sa ubytovať v modernom hotelíku. Pri jeho navrhovaní sa architekt inšpiroval tamojšími vidieckymi gazdovstvami, ktorých súčasťou boli aj tabakové sušiarne. Drevená fasáda hotelíka sa im celkom podobá.

Prvú prehliadku troch deviatok nám sprostredkúva manažér ihriska Mathews Storm.  Ich kombinovaním si môžete zahrať tri rôzne osemnástky. Pre všetky je typická pohodovosť, prehľadnosť, krásne scénické výhľady na okolie, a to najmä z deviatky Vallé (Údolná) a Lake (Jazerná). Časť dráh sa tiahne medzi dubovými lesíkmi, prechádzate okolo pokojných vidieckych usadlostí s udržiavanými slivkovými, orechovými a inými ovocnými sadmi a ako inak – vinohradmi. Fľašku vína z hrozna z nich si na hru či po nej môžete kúpiť aj v klubovom dome.

Deviatka Lac (Lake) sa tiahne okolo jazierka.

Nudiť sa tam rozhodne nebudete. Architekt ihriska Donald Steel využil všetko, čo mu tamojšia príroda ponúka. Najväčší dojem však v každom nesporne zanechá záverečná jamka na deviatke Lake. Najmä ak ju hráte prvýkrát. Láme sa do pravého uhla, takže drajv  treba strategický umiestniť na hranu. Pred vami sa otvorí nádherný výhľad na jazierko, nad ktorým sa rozkladá historický zámoček. Dráhu si možno skrátiť hrou cez vodu na vyvýšený grín dokonale chránený bunkrami. Ak ho aj zasiahnete, ešte to nič nemusí znamenať. Má totiž spád a loptička sa môže ľahko ocitnúť pod ním. Ak jamku zahráte na par, okrem vlastnej spokojnosti sa vám určite ujde aj pochvala od Mathiewa.

Château des Vigiers vyhľadávajú aj milovníci dobrého jedla. Tamojšia reštaurácia  sa hrdí michelinskou hviezdou. Vplyv kuchára je nesporný aj na ponuku v druhej reštaurácii v klubovom dome. Už len denné menu je tam gurmánskym zážitkom. O kvalite tamojších vín ani nehovoriac.

Cena za hru 72-105 € podľa sezóny.

www.vigiers.com

Foto: archív ihrísk a autorka textu

Cestu zorganizovalo združenie Play golf in France združujúce významné francúzske golfové ihriská, hotely a iné subjekty zaoberajúce sa golfom.

www.playgolfinfrance.com

Autor: Jana Janků | 14. novembra 2022

Komentáre sú uzavreté.