Netreba byť výnimočným, stačí dobrým s pekným švihom

02. januára 2012

Ľudské telo má vyše 400 svalov, avšak máloktorý šport ich rozhýbe viac ako sedemdesiat. A verte-neverte – golf vraj až 124!  Niekedy aj bolestivo.

Kvôli neznesiteľnej či chronickej bolesti uvažujú mnohí golfisti o skončení s týmto športom. Kto však golfu raz prepadol, ťažko sa ho vzdáva. A tak sa profesionálny PGA tréner Peter Bull Philips na nezáujem o svoju prácu v medicínskom hoteli Lamm Alpenmedhotel v Seefelde http://www.alpenmedhotel.com nemôže sťažovať. Pomáha liečiť golfové boľačky.

  • Ako ste sa dostali ku kariére profesionálneho trénera?

Som rodák z Nórska, vyrástol som na Filipínach a ako profesionálny hráč som prešiel celý svet. Hrával som na úrovni Európskej túry.

  • Kde všade ste už vychovávali či pomáhali zlepšovať švih a iné golfové údery?

Pôsobil som na mnohých miestach Európy, najmä vo Veľkej Británii a Nemecku. S mojou nemeckou manželkou sa nám však v Tirolsku tak zapáčilo, že sme sa tu pred pár rokmi rozhodli usadiť. V zime sú tu síce golfové ihriská pod snehom, ale mohli by sme hrať extrémny golf na snehu. To je však zatiaľ pre domácich veľmi nové a nenadchli sa preň.

  • Na nedostatok práce sa nesťažujete…

To teda nie. Rakúsko patrí medzi nové golfové krajiny a golf je tu na vzostupe. V Seefelde máme pekné deväť jamkové ihrisko, ktoré patrí mestečku, i majstrovskú osemnástku vo Wildmoose, vzdialenú odtiaľto len sedem kilometrov. Leží v nadmorskej výške 400 metrov a keďže sme v Alpách, užijete si tam chôdze hore i dole kopcom. Patrí do skupiny najlepších rakúskych golfových ihrísk – Leading golf courses of Austria. Myslím si však, že by sa tu uživili aj ďalšie tri-štyri ihriská a zo známeho zimného olympijského lyžiarskeho strediska by sa stalo celoročné. Domáci o tom silne uvažujú.

  • Ako teda trávite zimu?

Nudiť sa naozaj nemám kedy. Chodí za mnou veľké množstvo klientov, najmä z Nemecka, dokonca aj celý nemecký národný golfový tím a často cestujem aj do Nórska. Špecializujem sa totiž na odstraňovanie zdravotných problémov pri golfe. A zima je na to ten najvhodnejší čas.

  • Prečo vlastne golf bolí?

Hlavným problémom je zlá technika. Ak chôdzu, údery či patovanie sprevádza bolesť,  je po zábave. Mnohí ľudia totiž nepovažujú golf za šport a celkom spokojne vynechajú pred hrou cielené cvičenia na rozohriatie. Urobia zo desať švihov a bez ohľadu na to, ako sa im vydarili, idú hrať. Potom sa čudujú, že ich bolia niektoré svaly, kĺby, šľachy či nemôžu vystrieť chrbticu. Nerozohriatie sa je jednou z prvých príčin zranení, natiahnutí či preťaženia muskuloskeletárneho systému. Najviac trpí – až 33 percent – blok chrbtice.

  • Cieľom nášho zdravotného tréningu je teda odstrániť nesprávne pohyby, návyky…

Spolupracujem s fyzioterapeutom Alexandrom Wachtlerom a spoločne analyzujeme príčiny problémov. Začínam tým, že hráča učím cvičeniam na rozohratie pred hrou. Používame napríklad techniku Oi Gong zameranú nielen na fyzickú ale aj psychickú pohodu.  Potom sa dostávame k švihu. Keď vidím človeka, ktorý si pri švihu šetrí chrbticu, alebo cíti pri pohybe bolesť lakťa, s fyzioterapeutom zisťujeme prečo. Pohyby hráča natáčam na video, potom s ním rozoberiem jednotlivé fázy a vytvorím osobný program.  Cieľom je, aby bloky a napätie v svaloch ustúpilo a hráč sa naučil robiť biomechanicky správny švih. Pri našich kurzoch máme na to celý týždeň. Je to dosť času na to, aby  sa hráč nevenoval biznisu, ale sebe samému.

  • Na príčine hlavných zdravotných problémov je teda podceňovanie golfu?

Áno. Mnohí si myslia, že naň netreba nijakú fyzickú prípravu. Fyzická sila je časť švihu či úderu, ale ak nemáš celkovú kondíciu, tak sa nemôžeš zlepšovať. Preto odporúčam doplnkové športy, ako napríklad bicyklovanie.

  • Ako sa golf zmenil odvtedy, čo ste odišli z profesionálnych túr?

Keď som sa po pätnástich rokoch profesionálneho hráčskeho života vrátil do školy, zistil som, že všetko sa zmenilo. Z golfu sa za posledných tridsať rokov stal obrovský biznis, točia sa v ňom obrovské peniaze. Okolo hráčov sú vytvorené tímy profesionálov. Každý vie, že ak stratí kartu profesionálneho hráča, ťažko ju získa späť. Preto netrénuje len fyzicky, ale má aj mentálnu prípravu, učí sa golfový manažment. Za mojich hráčskych čias toto nebolo.

  • Vráťme sa k amatérskemu golfu. Aké odporučenia by ste dali začiatočníkovi?

Podľa mňa by prvých 18 mesiacov mal iba trénovať a až potom začať hrať turnaje. Vídavam však takých, čo idú hrať už po týždňovom začiatočníckom kurze. Potom klamú a hlavne nemajú z toho zábavu, ale skôr stres a trápenie. Odporúčam tiež veľa čipovať. Je aj lacnejšie, lebo vám stačí košík loptičiek. A hlavne pri čipovaní si ľahšie upevňujete sebadôveru.

  • Môže sa niekto naučiť golf sám?

Myslím si, že nie. Považujem za veľmi dôležité nájsť si dobrého trénera.

  • A čo deti? Kedy je dobré začať?

Čím skôr, tým lepšie. Samozrejme, najskôr to musí byť skôr zábava, ako ozajstný tréning.

  • Ktorá krajina by podľa vás mohla z hľadiska golfu slúžiť vzorom?

Pre mňa je takou Švédsko. Rakúsko nie, tu sa ešte stále viac venujú lyžovaniu a turistickým príjmom z neho. Golf  je len akýsi prívesok.  V USA či Veľkej Británii funguje najmenej sto rokov starý systém,  a to sa dobehnúť nedá. Preto dávam za vzor Švédsko, kde budovaním verejných i súkromných ihrísk vytvárajú šance pre každého, kto chce hrať golf.

  • Vaša golfová rada na záver?

Netreba byť výnimočným. Stačí byť dobrým s pekným švihom.

Foto: Jana Janků

Autor: Jana Janků | 02. januára 2012