Velké Karlovice – pripravte si rovné rany a veľa loptičiek

01. septembra 2012

Na Valašsku, len pár kilometrov od slovenských hraníc, si môžu golfisti skvele užívať svoju obľúbenú hru. Čeladná, Ostravice, Roupice ponúkajú plnohodnotné osemnástky, Rožnov pod Radhostěm deviatku. Velké Karlovice sú oproti ním trpaslík. Ale milý, hodný pozornosti.

Malú dedinku tesne za hraničným prechodom Makov si obľúbili najmä chalupári. Svoje rekreačné strediská si tam však ešte za bývalého režimu nastavali aj rôzne, najmä zlínske (gottwaldovské) firmy. Dnes by niektoré z nich bývalí pionieri, ktorí tam chodievali do pionierskych táborov, nespoznali.

Napríklad taký hotel Horal. Kedysi skromné chatky spolu s centrálnou budovou prebudovali na luxusný športovo-welness areál. Postaral sa o to Milan Hradil, majiteľ HP Tronic, najväčšej českej firmy zaoberajúcej sa predajom elektrospotrebičov. Jeho želaním bolo, aby súčasťou tohto oddychového areálu bolo aspoň malé golfové ihrisko. Tak to videl na svojich cestách v zahraničí, najmä v  USA , a nepochyboval, že spojenie welness hotelu s golfom bude fungovať aj na Morave. Zároveň ale vedel, že vzhľadom na pozemkové možnosti okolo hotela sú prehnané sny zbytočné. Navyše ide o Chránenú krajinnú oblasť Beskydy, takže o značné obmedzenia sa postarali aj ochranári. Štyri trojparové a päť štvorparových jamiek sa ukázalo ako optimum.

Splnila sen manžela

Milan Hradil sa však otvorenia hriska, ktoré začali stavať v roku 1999, nedočkal, náhle zomrel. Malo vtedy iba štyri jamky. Jeho manželka Dana sa aj vzhľadom na to, že HP Tronic naďalej prosperuje ( nedávno napríklad kúpili známeho českého producenta spotrebnej elektroniky ETA), rozhodla manželov sen splniť a deväť jamkové ihrisko dostavať.

Dnes sa funguje naplno. Nečakajte tam nijaký luxus či nadštandard, ale krásnej čistej prírody si tam užijete naplno. Budovanie ihriska nesprevádzali žiadne náročné presuny pôdy, ani presievanie trávnikov. Tak ako sa tam lúky a pasienky pomedzi chalupy ťahali, tak zostali. So šikminami či zrázmi na jednu i druhú stranu, potôčikmi, mokraďami, pasúcimi sa ovečkami za ohradami… Manažér ihriska Peter Kotas spomína, ako museli na príkaz ochranárov presádzať z budúcich fervejí prvosienky i prekladať pne stromov, kde mali zimovisko  vzácne chrobáky.

Pribudli ale kvalitne urobené tvarované gríny s dokonalým trávnatým povrchom, za ktoré by sa veru nemusel hanbiť ani hociktorý slávnejší spomínaný golfový sused. Otvárali sa pred dvomi rokmi. „Ekonomiku ihriska nijako osobitne neriešime,“ konštatuje D. Hradilová. „Mame to ako doplnkovú službu k hotelu, aby sme prilákali čo najviac hostí. Aj golfový klub musí žiť iba zo svojich príspevkov. Ozajstnú propagáciu ihriska sme začali až tento rok. Podpísali sme reciprocitu s viacerými aj slovenskými ihriskami. Je to verejné ihrisko, máme trénera, dokončujeme driving range. Zahrať si k nám môže prísť každý, kto má záujem.“

Biotopy na každej jamke

Kopcovitý terén vám dá riadne zabrať, veď časť ihriska sa tiahne po lyžiarskej zjazdovke. Navyše o elektrických autíčkach tam môžete len snívať, takže sa musíte spoliehať len na vlastnú kondičku. Ihrisko má pri hre na 18 jamiek celkovú dĺžku zo žltých odpalísk  3092 metrov a z červených dámskych  iba      2 752 m. Deväť jamiek si tam zahráte v týždni v prepočte za 12  a cez víkend za 16 eur a za dve kolá zaplatíte 20, resp. 24 eur.

Samotná hra vo Velkych Karloviciach chce svoju stratégiu. Drajver tam netreba ani veľmi vyťahovať z bagu. Dlhou ranou si  narobíte iba problémy. Súčasťou každej jamky sú totiž biotopy. Niekde z jednej strany, inde z oboch a často – ako napríklad na jednotke či deviatke – aj uprostred. A verte, aj v tomto suchom roku sú riadne husté. Keď sa vám tam loptička zagúľa čo len pár centimetrov, musíte zabudnúť na hľadanie. Ochranári sú totiž neúprosní a nikdy nevedno odkiaľ práve pozerajú. Ihrisku neprajú a údajne kvôli zachovaniu tamojšej fauny a flóry by ho najradšej dali zatvoriť. Kvôli ochrane vtáčikov dali dokonca na novom driving range odstrániť ochranné siete okolo potoka…

Záver: treba hrať presne, alebo mať v bagu riadnu zásobu loptičiek.  V každom prípade ale Velké Karlovice za návštevu stoja. Sú výborným ihriskom na tréning krátkej hry a nakoniec si ho zamilujete. Dráhy sa ťahajú pomedzi chalúpky a vy máte pocit, že tam boli odjakživa. Ak vám ešte k tomu organizátori turnaja nachystajú na polceste občerstvenie v podobe frgálov a štamperlíka dobrej valašskej slivovičky, na Karlovice nezabudnete.

 

Ochutnajte frgále – slávne valašské svadobné koláče

Frgále tvarom kolesa o priemere cca 30 cm pripomínajú taliansku pizzu, ibaže nie sú slané ale sladké. Základom je tenučké kysnuté cesto. A naň sa potom dávajú rôzne plnky. K najobľúbenejším patria „hruščáky“, teda frgále s plnkou z hrušiek. Nie je to však obyčajný lekvár z tohto ovocia, ale sú to uvarené a potom pomleté sušené hrušky. Nemenejobľúbené sú frgále s makovou, slivkovou, tvarohovou, orechovou či čučoriedkovou plnkou. Navrchu nesmie chýbať drobenička z masla, cukru a múky. A po upečení sa tento koláč ešte pokropí maslom zmiešaným najmä kvôli peknej vôni rumom. Dobré gazdinky a pekári či pekárky vedia z plniek urobiť farebné umelecké obrazce, a tak sa vlastne na jednom cestovom kolese stretnete s viacerými druhmi. Frgále sa rovnako ako pizza krájajú na trojuholníky. Vo všeobecnosti platí, že plnka by mala byť v reze vyššia ako cesto. Inak ide o lakomú gazdinú či nepodareného pekára a taký frgál radšej ani nekúpte.

Foto: Tatiana Jantoláková

 

 

Autor: Jana Janků | 01. septembra 2012