Bežkárske Štrbské Pleso – náznak zlepšovania kondície

21. januára 2013

Areálom snov nazvali Štrbské Pleso v roku 1970, keď sa tam konali slávne Majstrovstvá sveta v severských lyžiarskych disciplínach. Pamätníci si spomínajú, že  v deň pretekov v skokoch na lyžiach tam prišlo rekordných 100-tisíc divákov. V posledných dvoch desaťročiach však Areál snov pripomínal torzo.

Množstvo schátraných budov, divoké vlastnícke vzťahy, vzájomná nevraživosť medzi domácimi a podnikateľmi „prišelcami“, nedostatočné služby a to všetko ešte „zaklincovala“ v novembri 2004 víchrica, ktorá sa prehnala Vysokými i Nízkymi Tatrami a narobila obrovské škody.

Sklamaní často odchádzali aj bežkári. Hoci okolo Štrbského Plesa vedú  trasy jedného z najkrajších bežeckých areálov na Slovensku, časť jeho okruhov zarástla (o niektorých, napr. 25 km okruhu smerujúceho dole do Podbanského sa dá v súčasnosti hovoriť iba v minulom čase), počas víchrice na trate popadali stromy a niektoré ďalšie tam na protest nahádzali aj nespokojní vlastníci pozemkov. Chátranie Areálu snov sa prejavilo aj v nezáujme organizovať tam domáce i medzinárodné preteky (v minulosti tam bývali napr. pravidelne preteky Svetového pohára) ) a hlavne úbytku kvalitných pretekárov. Pochopiteľne, že to vidno aj na výsledkoch Slovenska na svetovej úrovni.

Trojkráľový víkend ukázal, že na Štrbskom Plese konečne aj v tomto smere zaviali nové vetry. Trate boli upravené na šírku ratraku, nechýbala skútrom vykreslená stopa, a to dokonca aj na 7,5 kilometrovom okruhu. Ba stopa nechýbala ani na chodníku okolo plesa, hoci tam je vždy pod náporom nie vždy tolerantných chodcov.

O zmeny v prospech bežkárov sa postarala obec Štrba. Na túto zimu zakúpila z dotácie vo výške 50 000 €, ktorú získali Vysoké Tatry na rozvoj bežeckého lyžovania, dokonca aj zasnežovanie pre bežecké trate. To však kvôli problémom s elektrickou prípojkou zatiaľ nefunguje a treba sa spoliehať len na prírodný sneh. Opravené sú tiež šatne, takže aj účastníkov pretekov možno už nasmerovať prezliecť sa do slušnejších priestorov.

Čo ešte areálu začiatkom januára chýbalo, bolo označenie tratí. Dostali sme však informáciu, že je to už minulosťou -tabuľky a smerovky sú už údajne osadené. 

Budú Vysoké Tatry top bežkárskym strediskom?

Vďaka spomínanej dotácii mali obnoviť vo Vysokých Tatrách aj trať v Starom Smokovci,  bežkársku trať od prameňa kyselky smerom na Vyhliadku nad Smokovcom a ponad Grand hotel Bellevue v Hornom Smokovci. V Tatranskej Lomnici to majú byť hneď tri trate – cez Kolbisko, Golfovú lúku a poza Múzeum TANAP-u s tým, že by mala viesť až na Tatranské Matliare. Ďalšia má lemovať chodník zo sídliska v Tatranskej Lomnici ku kempu v Tatranskej Lesnej a posledná trasa je situovaná okolo nádrže na zasnežovanie a v mieste Zadné Jamy. „V zjazdovom lyžovaní je na Slovensku top strediskom Jasná. V bežeckom lyžovaní by sme chceli, aby sa top strediskom  stali Vysoké Tatry. K tratiam sa chystáme vydať aj leták, kde by sa hostia mohli dozvedieť, kde sa jednotlivé bežecké trate a trasy nachádzajú, aké sú dlhé či náročné,“ povedala pre denník Korzár výkonná riaditeľka Regiónu Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

 

Autor: Jana Janků | 21. januára 2013