Golfové Slovinsko stojí za to

07. júla 2014

V lete, keď sa v mnohých prímorských krajinách kvôli horúčavám golf hrať veľmi nedá, lepšie je zájsť si do hôr. Dobrým tipom je Slovinsko. Aj keď so 14 golfovými ihriskami ku golfovým veľmociam nepatrí, zamilujete si ho. (2. časť)

Po návšteve ihriska v Blede a Otočci naše golfové objavovanie Slovinska pokračuje. Vyberáme sa do  najväčšieho ľubľanského klubu – Arboretum.

V susedstve obľúbeného arboréta

Majstrovské ihrisko Arboretum je  najstarším klubom v Ľubľane. Leží len nejakú štvrťhodinku od centra mesta a rovnako je to aj na ľubľanské letisko. Generálny manažér Dejan Ljubenovič dodáva, že o jeho popularite svedčí tisícka členov a 25- tisíc odohraných kôl ročne, pričom sa tam dá hrať od marca do novembra.

Prvú deviatku začali stavať vďaka skupine golfových nadšencov presne pred 20 rokmi a ich sen sa naplnil o štyri roky. O ďalšie štyri pribudla druhá deviatka. Na otázku, ako sa im podarilo postaviť ihrisko tesne na hranici veľmi navštevovaného a Slovincami obľúbeného arboréta v chránenej prírodnej oblasti, D. Ljubenovič objasňuje, že to bolo v časoch, keď sa to ešte tak vážne nebralo. A dnes aj ochranári vidia, že toto prekrásne upravené ihrisko prírodu nešpatí, ale naopak je v nej ako šperk.

Aj na tamojšom príjemnom klubovom dome vidno, že majitelia peniazmi nešetrili. Stal sa okrem stretnutí golfistov aj miestom rodinných výletov, svadieb a iných podujatí. Tohto roku budú v Arborete aj Európske majstrovstvá v najdlhších odpaloch. Mimochodom, páliť sa bude cez dve dráhy. Medzi domácimi je ale najobľúbenejší turnaj nazvaný Vyprážané kura, ktorý býva vždy v stredu a podávajú sa – ako inak – vyprážané kurčatá.

Celkovo ide s 5 452 metrami o relatívne krátke ihrisko s parom 72. Tiahne sa ale po riadnych kopcoch uprostred lesa s obrovskými borovicami a jazerami, skvele zasadené do tamojšieho prostredia, s výhľadom na stále zasnežené vrcholky Kamnišských Álp. Máte pocit akoby tam bolo odjakživa. Potrebovať budete všetky druhy rán. Znalci tvrdia, že ak zahráte dobre Arboretum, dokážete zahrať akékoľvek ihrisko. Gríny boli koncom mája v dokonalom stave a pomerne rýchle. Do prenájmu autíčka sa v tomto prípade naozaj oplatí investovať. Kto chce ihrisko  spoznať vopred, jeho skvelá web stránka ponúka 3D prezentáciu každej jamky. Napriek tomu, že ide naozaj o špičkové a dokonale udržiavané  ihrisko, v týždni sa tam hrá osemnástka  za 46 € a cez víkend a sviatky za 56 €. A to treba pripomenúť, že Slovinci majú zhruba raz také priemerné platy i dôchodky ako Slováci. Navyše s kooperujúcimi hotelmi, ako napríklad City hotel Ľubľana, ponúkajú zvýhodnené golfové balíčky.

Diners Club a orol samotár

Ďalší deň prichádzame na ihrisko celkom iného typu, ako tie predchádzajúce – Diners Club. Patrí k najnovším v Slovinsku (otvárali ho v roku 2008). Leží tiež len nejakých 15 minút od centra Ľubľany, ale smerom na západ. Je viac-menej rovinaté a vysoké trávnaté rafy navodzujú dojem linksu – pravda bez mora.

Ide o ihrisko, ktoré dáva šancu aj nie veľmi zdatným golfistom. Pravda, ak dokážu loptu udržať na ferveji. Vyhrať ju z hustých rafov si už vyžaduje značné umenie. Dizajnér však predsa len nenechal celkom na pokoji ani tých, čo si myslia, že na tomto ihrisku budú raz-dva pri jamke. Na väčšine fervejí sú uprostred dopadových zón z odpaliska bankre. Takže stratégia hry a presnosť mierenia  je tu veľmi potrebná.

Návštevníkov zaujmú na ihrisku aj sochy i tabule s karikatúrami postáv zo slovinských mýtov a povestí – vždy upravenými do golfovej podoby. Nájdete tam napríklad rozprávanie o Valburginej noci plodnosti z 30. apríla na 1. mája.

Autorku tohto článku mimoriadne zaujala posledná tabuľa., kde sa dá na karikatúre rozpoznať majiteľ ihriska. Karikaturista ho nazval Solitary Eagl, teda Orlom samotárom. A môžete si tam prečítať: „…ako solitary eagl obývam svoju domovinu.“ To je podobné Markovi Štirnovi, mužovi, ktorý prišiel a propagoval ideu tohto ihriska. Vedel popísať svoje pocity, keď hľadal osobnosti, ktoré by ho podporili a verili jeho idei vybudovať toto krásne ihrisko. Dokázal to. A vy môžete dokázať zahrať svoj eagl.“

M. Štirn je nielen majiteľ, ale aj generálny manažér v jednej osobe. V mladosti dával prednosť pretekárskemu zjazdovému lyžovaniu – do chvíle, kým ho nechytil golf. Na splnenie svojho sna o ihrisku si podľa jeho slov požičal 11 ml. eur a sedem ešte stále potrebuje bankám splatiť.

Orlom samotárom však rozhodne nie je. Robí všetko preto, aby  klubový dom na jeho ihrisku bol neustále plný života. Už sám o sebe stojí tento objekt pripomínajúci zrubovú stavbu kdesi z Oravy za pozornosť. Hoci Slovinsko má lesov dosť, Marko dal doviezť borovicové klady z Fínska.  Interiér však skôr kopíruje horské chaty kdesi v lyžiarskych strediskách v amerických Skalistých horách. Moderna kombinovaná s poctivou tradíciou. Aj tradičné istrijské sušené šunky – pršuty, tam zrejú v supermodernej chladničke, kým kúsok odtiaľ tróni 200 rokov stará mašina na ich krájanie. Tamojšia špičková reštaurácia patrí do najznámejšej slovinskej gastronomickej skupiny Kaval- group, ktorá prevádzkuje okrem iného aj exkluzívnu reštauráciu na Ľubľanskom hrade. Marko má už vedľa ihriska skúpenú pôdu, kde ráta s výstavbou víl.

Pri a v čiernej vode

Poslednou zastávkou sú Terme 3000 Moravske Toplice v Prikmurjii – kúsok od rakúskych i maďarských hraníc. Tie poznajú mnohí slovenskí golfisti z golfových túr, pretože ležia zo slovinských ihrísk najbližšie –  z Bratislavy je to autom zhruba tri a pol hodiny. Ihrisko Livada je súčasťou kúpeľov, ktoré patria tiež sieti Sava hotels. Aj golfovú recepciu hľadajte v päťhviezdičkovom hoteli Livade, od ktorého je to na prvé odpalisko  iba so štartovacím domčekom pár metrov.

Je to  parkové ihrisko, tiahne sa  po rovinke, takže pohodlne ho pešky zvládajú   aj  kúpeľní hostia. Ferveje sú pomerne široké, ale že je to ľahké ihrisko, si prestanete rýchlo myslieť. Je tam viacero jamiek umiestnených za vodou a nepresný úder je hneď potrestaný. Koncom mája boli navyše rafy riadne husté a šťavnaté, takže nájsť uletenú loptičku niekde pri jazierkach či potokoch, ktoré ihriskom pretekajú, bolo občas nemožné.

Prvou raritou ihriska je najdlhšia jamka v Slovinsku – číslo 9. Má takmer 600 metrov. Autor tohto ihriska si predsavzal zakomponovať dráhy do danej prírody s ohľadom na tamojšiu faunu a flóru a podarilo sa mu to. A tak je viac ako isté, že sprievod pri hre vám budú robiť bociany, ktoré sú typickými obyvateľmi Prekmurja. Cena za hru je v týždni 45 € a cez víkend 50 €.

Druhou raritou ihriska v Moravských Topliciach je jeho čierne jazero s jemne slanou vodou výrazne páchnucou po nafte. Pramení z hĺbky vyše 1 400 metrov o teplote 72 0C, takže ju musia schladzovať. Je to unikátna voda nielen v Európe, ale aj vo svete. Týmto „čiernym zlatom“ sú napustené niektoré bazény (spolu ich tam majú 25 – vonkajšie i kryté) v kúpeľoch Terme 3000. Vrelo odporúčame stráviť v nich aspoň pol hodinku. Keďže ju lekári odporúčajú pri liečbe pohybového ústrojenstva, navyše povzbudzuje krvný a lymfatický obeh, ráno po kúpeli sa budete cítiť ako znovuzrodení. Po nejakej svalovici ani stopy. Najmä keď si to skombinujete so zábalmi z tamojšieho liečivého blata. Odskúšali sme to a nestačili sme sa čudovať.

O manažérovi ihriska Jožefovi Puckovi je známe, že dokáže urobiť pre svojich hostí všetko, čo im vidí na očiach. V Livade vám ponúknu aj výhodné golfové balíčky, podmienkou však je stráviť tam najmenej dve noci.

Foto: Tatiana Jantoláková a archívy rezortov

Autor: Jana Janků | 07. júla 2014