Pod krídlami sovy

26. januára 2012

Dolomity akoby stvoril veľký sochár. Použil obrovské kusiská kameňa a vytvoril pitoreskné útvary. Niektoré pripomínajú rôzne zvieratá, napríklad Civettu. Popod ňu sa preplietajú kilometre upravených zjazdoviek.

Civetta  znamená po taliansky sova. Podľa nej nazvali aj jednu z najznámejších lyžiarskych lokalít v talianskych Dolomitoch. Tiahne sa pod skaliskami Monte Pelmo a Monte Civetta,  pripomína kuvika s roztiahnutými krídlami. Kuvikanie tam však môžete zažiť nielen vo fantázii ale aj reálne. V kamenných horách si sovy našli úkryty pre ich vtáčí život.

 Zahradená rieka

Dolomity sú naozaj miestom, ktoré si človek zamiluje. Lyžiari zvlášť.

„Precestoval som ako pretekár celý svet, ale lepšiu lyžovačku som nikde nezažil. Narodil a vyrástol som v Dolomitoch, preto ich zvlášť milujem,“ hovorí Italo Mazzoelli, ktorý sa po skončení pretekárskej kariéry na úrovni talianskeho reprezentačného družstva vypracoval na uznávaného lyžiarskeho trénera a v súčasnosti pomáha združeniu Dolimity Superski propagovať tento región vo svete.

Civettu treba hľadať v Belunských Dolomitoch, v severovýchodnej časti provincie Bellun. Od Benátok leží len necelých sto kilometrov. Jednou z východiskových staníc do strediska je mestečko Alleghe www.alleghe.it , ležiace takmer tisíc metrov nad morom. Už ono samé stojí za návštevu. Leží pri rovnomennom jazere. Je to celkom mladá vodná plocha,  vznikla len v roku 1771 zosuvom pôdy, ktorý zahradil cestu riečke Cordevole.

Okolo jazera sa rozkladá stará časť s historickým kostolíkom obklopená desiatkami hotelov a penziónov. Medzi najkrajšie patria tie, ktoré vznikli obnovou alebo dostavbou starých chalúp. V nich kedysi sedliaci na prízemí ustajňovali dobytok a hore sa z filigránsky vyrezávaných balkónov vchádzalo do obytných miestností, ktoré v zime spoza steny zohrievali kopy voňavého sena. Tento štýl je zachovaný aj na väčšine nových objektov, čím si mestečko uchováva svojský horský štýl.

 Večerný pôvab

Na lyžovačke v Civette vám nehrozí, že by ste sa spúšťali stále po tých istých zjazdovkách. Veď medzi Monte Pelmo a Monte Civetta sa dá lyžovať v štyroch údoliach – Alleghe, Zoldo, Selva di Cadore a Palafavera. Spolu ponúkajú80 kilometrov snežných plání rôznej obtiažnosti, všetky však vybavené najmodernejšími dopravnými prostriedkami.

Dôležité je, že sú vzájomne spojené a vo všetkých platí spoločný skipass Civetta. Napríklad z Aleghe sa dostanete do Zolda krásnym dlhým traverzom, ktorý tiež poriadne vyskúša silu vašich nôh. Svahy tohto strediska nespia ani v noci. Každý utorkový a štvrtkový podvečer tam otvárajú nočnú lyžovačku pre tých, ktorým pohybu cez deň nestačilo, alebo sa venovali inej činnosti. Využíva to najmä mládež, pretože súčasťou skipassu je kupón na zľavu na nápoje v baroch, ktoré majú dohodu s lanovkami.

Čo lyžiari v Civette mimoriadne ocenia je,  že zjazdovky sú tam na rozdiel napríklad od neďalekej Marmolady, málokedy preplnené. A keby aj náhodou bolo na tých  hlavných trochu viac ľudí, stačí zájsť na niektoré bočné a budete možno sami iba s civettami, teda sovami, cez deň však skrytými kdesi v skalách. A hoci sa toto stredisko rado deklaruje aj ako rodinné, treba dodať, že väčšina zjazdoviek patrí k stredne alebo vysoko obtiažnym. Svedčí o tom i fakt, že pravidelne usporadúvajú aj Európsky pohár v obrovskom či špeciálnom slalome. A radi tam chodievajú trénovať aj slovenskí lyžiari.

Spolu na trhu

Na rozdiel od Slovenska v Taliansku už dávnejšie pochopili, že marketingovo sú na presýtenom svetovom turistickom trhu strediská silnejšie, ak sa spoja. Takto sa zrodilo aj združenie Dolimiti superski  www.dolomitisuperski.com, ktoré zahŕňa 12 lyžiarskych oblastí, lyžiarskych stredísk, čo predstavuje 1 200 zjazdoviek. K tomu treba ešte pripočítať 1 100 km bežkárskych tratí. A kto si chce užívať každý deň iné stredisko, tomu sa oplatí kúpiť si Pass Dolomiti Superski. 

 V celebritnej rodine 

Krásu Domitov oceňujú nielen domáci. Potvrdilo sa to 29. júna 2009. Práve vtedy bola uznaná unikátnosť a výnimočnosť tohto regiónu a bol oficiálne zaradený medzi svetové prírodné perly, teda zapísaný na Zoznam prírodného dedičstva ľudstva UNESCO. V provincii Belluno je najväčší počet štítov Dolomitov siahajúcich až do výšky 3 342 metrov n. m. Medzi legendárne patrí Marmolada, Tofane, Antelao, Pelmo, Pale di San Lucano, Schiara a Tre Cime di Lavaredo. Do tejto celebritnej rodiny patrí aj prekrásna Sova, teda Civetta.

Dobroty na tanieri

Aj pri návšteve Civetty sa oplatí pri návšteve reštaurácii začítať sa pozornejšie do ponuky. Vynechajte obligátnu pizzu či špagety a objednajte si radšej niektorý z tamojších výborných syrov, napríklad dobre vyzretý Piave , jahňacinu z dedinky Alpago, zemiakové jedlo z Cesiomaggiore, ovsenú polievku z Fodomu, koláč z orechov z Feltre alebo lahodnú slaninku z regiónu Cadore. Za najväčšiu miestnu špecialitu sa ale považuje pastin. Je to zmeska pomletého bravčového a hovädzieho ochutená rôznymi koreninami. V každej dedine ju pripravujú inak. Nikde robia pastin na panvici inde ho grilujú, ale všade vás budú presviedčať, že to je ten najlepší, aký si kde môžete dať. Výborne chutná aj surový, teda niečo ako tatarák.

FOTO – Jana Janků

Autor: Jana Janků | 26. januára 2012