Čeladná sa zbratali s Ostravicou a vytvorili silnú značku

05. februára 2012

V oboch prípadoch ide o krásne ihriská s finančne silnými majiteľmi za chrbtom a ešte aj skvelým marketingom. Aj vďaka tomu sa v Čeladnej už trikrát hrala mužská PGA európska túra a Ostravice dvakrát po sebe získali titul České ihrisko roka. Vlani sa spojili do jedného rezortu.

Čeladnú a Ostravicu možno označiť za ,,česko-slovenské“ ihriská. Predurčuje ich pre to už poloha – ležia len pár kilometrov za moravsko-slovenským hranicami, čo využívajú najmä hráči z okolia Martina či Kysúc, kde plnohodnotné ihriská zatiaľ chýbajú.

Napriek nespornej rivalite sa obe ihriská, ktoré ležia len pár kilometrov od seba,  dokázali vlani marketingovo spojiť do jedného rezortu a takto sa prezentujú aj verejnosti. Sľubujú si od toho zlepšenie služieb a zviditeľnenie severu Moravy ako golfového regiónu. Spolu ponúkajú tri 18-jamkové ihriská (dve v Čeladnej a jedno v Ostravici)  spolu s tréningovými 55-mi  jamkami.  A vďaka tomu aj viacero zaujímavých balíčkov pre golfistov.

Hlavnú rolu hrá nesporne krásny  dizajn oboch areálov. Ležia v náruči hustých listnatých lesov. Kdekoľvek sa tam ocitnete, vždy je  o čo oprieť si oči. Scenéria horského údolia v nadmorskej výške 400 m n. m. poskytuje fascinujúce výhľady.

Oceňované jamky

Oba rezorty získali v posledných rokoch rešpektované ocenenia, ktoré udeľuje mesačník Golf Digest. V roku 2010 bola jamkou roka v ČR zvolená pätnástka na Old Course v Čeladnej, v roku 2009 zase šestnástka v Ostravici. 

 Prerobené jamky

Čeladná patrí k tomu, čo patrí v bohatej ponuke českých ihrísk, k absolútnej špičke. Spoluarchitektom ihriska je jeden zo súčasných najpopulárnejších golfových profesionálov – Miguel Angel Jiménez, ktorý resort niekoľkokrát navštívil a tvrdí, že sa tam rád vracia.

Práve on má zásluhu na vytvorení takých jamiek, ako je napríklad dvojka na Old Course s úzkou fervejou a vodou vpravo pred grínom, či náročnú päťparovú sedmičku. A to  nehovoriac o štvorparovej jamke číslo 12 s najťažším grínom na celej EPGA túre, ktorá ma profil hojdačky. A ešte je tu   spomínaná Jamka roka 2010 v ČR s číslom 15.

Na ihrisku New Course považujú odborníci za najzaujímavejšiu jamku č. 16. Od vlaňajška je úplne nová a postavili ju tak, aby čo najviac znepríjemnila život profesionálom. Pre amatérov je to päťparovka, ktorú treba hrať naozaj s pokorou. Posledná osemnástka má ostrovný grín, kam je to cez vodu sto metrov. Ale nie je tam nevyhnutné hrať. Ide totiž o jamku s dvojitým grínom, takže inou voľbou je hra na 140 m vzdialený druhý grín.  

Päť ihrísk

Severná Morava a Sliezko sú dnes už golfovou baštou.  Vo vzdialenosti niekoľkých kilometrov sa rozkladá päť skvelých ihrísk – Čeladná Old course a New course, Šilheřovice, Ropice a Ostravice. Každé má iný charakter. 

 Pripravte si lovítko

Challenge golf course v Ostravici je majstrovských ihriskom charakterizovaným ako parkland. Celkom sa však tomu veriť nedá. Bez elektrického vozíku sa riadne zapotíte, najmä počas stúpaní na ferveje druhej deviatky nazývanej Lesná, ktorá vás vyvedie až nad klubový dom. Kto ihrisko nepozná, už-už si – najmä na jamke číslo 14 – myslí, že musí byť na vrchole, keď potom zistí, že ďalšie tri jamky stúpajú ešte vyššie. Dostatok nápojov a energetická tyčinka vtedy padnú mimoriadne vhodne. A vychladené pivo v klubovom dome po hre je najmä v horúcich dňoch naozaj zaslúžené.

Pred návštevou je dobré nezabudnúť pribaliť si aj lovítko na loptičky. Zíde sa takmer na celom ihrisku. Na druhej a tretej jamke prvej deviatky nazvanej Vodná môžete po nepresných odpaloch počuť nepopulárne ,,čľup“ po páde loptičky do jazierka, ktoré sa tiahne popri oboch fervejoch.

A potom sa lovítko zíde pri lovení lopty z priečnej vody, pretože dráhy v takmer pravidelných intervaloch pretínajú potôčiky. Často sú za horizontom a kto ihrisko nepozná, alebo si pozorne neprečíta informačné tabule či birdie kartu, stane sa mu, že práve po dobrej rane nájde loptičku vo vode. Niekedy je síce hrateľná, ale aj tak vie takáto situácia riadne rozladiť najmä slabšie nátury a tiež vyprázdniť vrecko bagu s náhradnými loptičkami. Ide totiž zvyčajne o vzdialenosť rovnajúcu sa práve vydarenému odpalu. Ak tomu prirátame viac ako 90 bankrov, je jasné, že nudiť sa v Ostravici niet kedy. Ráz hry môže tiež zmeniť rýchlo sa meniace beskydské počasie.

Pod dizajnom tohto majstrovského ihriska sa podpísala britská architektonická kancelária Chrisa Johnsona (podieľal sa aj na dizajnovaní ihriska v Slavkove, rakúskom Eichenheim, nemeckom Golfparku Schloss Wilkendorf či nigérijskom Abuja Golf Club) a treba povedať, že v jednotlivých jamkách stelesnili všetky prírodné prvky charakteristické pre tamojšiu krajinu. Ihrisko je do nej zasadené tak citlivo, že z diaľky ani nezbadáte, že pomedzi remízky a potôčiky sa tiahnu ferveje.

 Kde zložiť hlavu?

S ubytovaním okolo Čeladnej a Ostravice nie sú problémy. Prekrásne lesy Beskýd si vybrali počas minulého režimu mnohé firmy na postavenie svojich podnikových rekreačných zariadení.  V oboch obciach vyrástlo tiež viacero príjemných penziónov a dobre a najmä lacno sa dá najesť v tamojších dedinských „hospodách“.  

Za zmienku stojí napríklad príjemný rodinný hotelík Zámeček v Čeladnej. Z pôvodnej vily postavej v roku 1907 správcom arcibiskupských lesov  spravili terajší majitelia príjemné zariadenie, ku ktorému patrí aj les a lúka. Výborne sa dá najesť a posedieť si – v lete na tesase – v susednej Stodole. 

Pri vstupe do areálu ihriska Čeladná  si nemožno nevšimnúť provokatívnou stavbu postavenú na stĺpoch s betónovo-plechovou fasádou skombinovanou s fialovými sklami. Ide o  vlani otvorený štvorhviezdičkový dizajnový hotel Miura. Projekt je ukážkou nápaditej súčasnej architektúry a pochádza  z dielne pražského  štúdia Labor 13.  Má byť ukážkou spojenia architektúry, golfu, spa, umenia a okolitej prírody.  V interiéri prevláda drevo a  nerezové plechy. Golfisti ocenia, že z hotelových izieb je výhľad na golfové ihrisko a z presklenených apartmánov na Lysú horu. Súčasťou objektu je aj wellness.  Hotel a jeho okolie sú malou galériou súčasného umenia, kde  sa návštevník stretne s dielami svetových a českých umelcov, ako je Andy Warhol, Damien Hirst, Henry Moore, Tony Cragg, či Petr Pastrňák.

Ani v Ostravici nechýba ubytovanie  priamo v golfovom areáli. Green Inn Hotel predstavujú útulné zrubové domčeky v tesnom susedstve jamky č. 1. a trojparovej cvičnej jamky. Hotel má spolu 27 izieb a každá je samostatnou jednotkou s vlastným sociálnym zariadením, pričom domčeky sú vhodné aj pre pobyt golfových partií.

 A ešte čosi: kto si beskydský kraj tak zamiluje, že sa tam bude chcieť vrátiť aj v zime, pripomíname, že nudiť sa nebude. Je tam viacero výborných lyžiarskych možností a Ostravice sa aj marketingovo prezentujú aj ako lyžiarska destinácia. Keď napadne sneh, golfové ihrisko sa premení na osvetlenú bežeckú stopu dlhú 3,75 kilometra. V budúcnosti ju chcú potiahnuť až do Čeladnej.

Foto: Archív ihrísk

Autor: Jana Janků | 05. februára 2012