Mariánky a Vary – kde dýchne na vás golfová história

22. septembra 2016

Kto nebol v najznámejších českých kúpeľoch – Karlových Varoch a Mariánskych Lázňach dlhšie, bude príjemne prekvapený ich znovu odhalenou krásou. Väčšina historických domov je zrekonštruovaná a v zeleni rozsiahlych parkov svietia ako drahokamy na diadéme. Tamojšie golfové ihriská patria k ním.

Rozhodnutie ísť po hre na modernom a vymanikúrovanom Albatrose nadýchať sa českej (a trochu aj slovenskej) golfovej histórie bolo výborné. Aj keď je to z Prahy ešte značná zachádzka, pretože  diaľnicu na Vary budujú tempom asi ako u nás spojenie Bratislavy s Košicami.  Kombinácia čo len pár hodinovej prechádzky v týchto kúpeľoch s hrou golfu na ich krásnych historických ihriskách však stojí za to.

Popri liečení a oddychu

Opravené domy v Karlových Varoch hýria farbami.

Karlove Vary – ako rozprávkové mesto.

Karlove Vary a Marianské Lázne sú v golfovom svete odvekými rivalmi. Napríklad aj v kvôli tomu, kde sa golf začal hrať skôr. História hovorí, že kým prvý golfový klub na území dnešného Česka sa zrodil vo Varoch, prvé ihrisko otvorili v Mariánskych Lázňach, ktoré domáci i hostia zvyknú dôverne nazývať Mariánky. V oboch prípadoch sa síce písal rok 1905, ale ihrisko v Karlových Varoch predsa len otvárali o rok neskôr.

Motív pre vybudovanie ihriska bol totožný. Oboje kúpele patrili začiatkom minulého storočia k miestam, kde sa stretávala európska i svetová smotánka. Ísť za oddychom alebo na ozdravný pobyt bolo ako vybrať sa dnes

Aj Mariánske Lázne majú obrovskú noblesu.

Aj Mariánske Lázne majú obrovskú noblesu.

na dovolenku do niektorého luxusného prímorského rezortu. Popri kúpeľných procedúrach, liečivej vode a čerstvom vzduchu však bolo treba hosťom ponúknuť aj rôzne zábavky. Keďže tam vtedy často prichádzal aj najmocnejší panovník svojej doby, anglický kráľ Eduard VII., ktorý bol veľkým priaznivcom golfu, vybudovať golfové ihriská sa priam núkalo.

Za  vyše 110 rokov sa toho udialo veľa. Čas priniesol hospodársku krízu, ale najmä dve svetové vojny, kedy na golf a údržbu ihrísk mal asi málokto pomyslenie. Po nich sa však vždy našli golfoví nadšenci, ktorí ihriská dokázali obnoviť a vdýchnuť im nový život. To sa v prípade dvoch slovenských ihrísk – tatranského (deviatku dokončili v roku 1908-1909) či piešťanského (deväť jamiek otvárali v roku 1914) po 2. svetovej vojne už nepodarilo.

Ľudia za tým

Jeseň na ihrisku v Golf resorte v Karlových Varoch (v pozadí klubový dom).

Farby jesene na ihrisku v Golf resorte Karlove Vary (v pozadí klubový dom).

Dnešná mladá generácia si už vie asi ťažko predstaviť, aké ťažké bolo udržať fungovanie ihriska či klubu v bývalom režime. Komunisti golf neznášali, považovali ho za buržoáznu zábavku nehodnú revolučných aktivít robotníckej triedy. Karlove Vary i Mariánske Lázne však boli výnimkou. Hlavnú rolu nesporne zohrala túžba štátu po devízach, ktoré do týchto krásnych kúpeľov donášali hostia zo Západu. Aj tak si to však vyžadovalo najmä v 50. rokoch obrovskú silu tamojších funkcionárov a hráčov, ktorí neraz riskovali väzenie, ba aj život.

Vďaka týmto odvážnym ľuďom golf v oboch kúpeľných mestách prežil. A napriek obrovskému rozmachu golfu a výstavby golfových ihrísk v Česku po roku 1989 – dnes ich tam majú stovku –  patria golfové rezorty vo Varoch

Jamky č. 2 a 3 v Karlových Varoch.

Jamky č. 2 a 3 v Karlových Varoch.

i Mariánkach naďalej k najkrajším. Obe ležia v krásnom udržiavanom parku vysoko nad mestom, kde na vás na každom kroku dýchne história. Cítite, aký gentlemanský golf v minulosti bol, snáď pretrval a aj v budúcnosti zostane.

„My sa o toto krásne dedičstvo staráme a usilujeme sa zlepšovať služby,“ prízvukuje Lucie Krýslová, ktorá má na karlovarskom ihrisku na starosti marketing. „Cielene sa snažíme sa zachovať ráz ihriska, jamky príliš nemeniť, lebo práve kvôli tomu sem ľudia chodia. Historicky sú dráhy také, aké sú, čo však môžeme využiť zo súčasnosti, je moderná technika. Čo sa týka nejakých úprav, pravdupovediac už veľa možností nemáme. Predlžovať jamky totiž ani niet kde. Inovovanou je však siedma jamka, kde pribudla voda a mierne sme posunuli odpaliská.“

Najmä nemecká klientela 

Súčasným majiteľom ihriska v Karlových Varoch je akciová spoločnosť vrátane mesta. Aj tá sa musí v silnej konkurencii– napríklad len kúsok odtiaľ sú moderné Cihelny s pôvabným zámočkom nad ihriskom – riadne obracať. Hoci každoročne tam organizujú počas Medzinárodného filmového festivalu golfový turnaj za účasti politikov, hercov a iných známych ľudí, zvládnuť po finančnej stránke ani takéto populárne ihrisko nie je

Maskotom karlovarského ihriska je sysel.

Maskotom karlovarského ihriska je syseľ.

ľahké. Podľa L. Krýslovej sa im to darí. „Zhruba tretinu tvoria komerčné turnaje, druhá tretina hracích časov patrí našim zhruba 900 členom a zvyšok je určených pre hostí. Veľa členov máme z Prahy, ale stále máme aj mnoho pôvodných, z ktorým časť žije v Nemecku. Hoci často už golf ani nehrajú, radi sem prichádzajú kvôli atmosfére, posedieť si v klubovni, stretnúť sa s priateľmi. Byť našim členom je dodnes prestížna záležitosť.“

Keďže o Karlových Varoch sa vraví, že dnes sú viac-menej ruským mestom (vzhľadom na počet vlastníkov tamojších domov, ako aj kúpeľných hostí i turistov), pýtame sa aj na tento fenomén. Podľa L. Krýslovej sú členmi ich klubu trvalo usadení Rusi, novousadlíkov golfová mánia príliš ešte nepochytila.

Zabudnite na dôchodcovský golf  

Súčasné ihrisko v Karlových Varoch už veľa spoločného s pôvodným okrem histórie klubu nemá. To z roku 1906 o rozlohe 2,3 hektára totiž stálo pri Gejzír parku, dnes takmer v meste. A slúžilo najmä kúpeľným hosťom.Po pár rokoch sa ale deviatka ukázala nedostatočná. A tak vypracovaním projektu nového už 18- jamkového ihriska poverili vtedy najznámejšieho odborníka z tejto oblasti, parížskeho architekta C. Noskowskeho. Ten našiel vhodný pozemok na kopci nad kúpeľmi pri obci

Romantika jesenných dní.

Romantika jesenných dní.

Olšove Vraty. Kompletnú osemnástku otvárali v roku 1933. Medzitým sa však prišla spomínaná celosvetová hospodárska kríza. Aj politická situácia v Európe sa začala komplikovať a vyústila do II. svetovej vojny. Časť pôvodného plánu, vrátane klubového domu, zostali nedokončené. Po vojne sa našťastie opäť našlo dostatok nadšencov, ktorí medzitým chátrajúci klenot začali zachraňovať.

Ak sa dnes vyberiete zahrať si do Karlových Varov, oceníte najmä jeho starodávnu nádheru, historický duch, krásne udržiavané dráhy i gríny medzi vysokými stromami a vzrastlými kríkmi i noblesnú atmosféru v klube. Vari jediným rušivým prvkom je rušná hlavná cesta smerujúca do Prahy, popri ktorej sa tiahne niekoľko jamiek. Ak si však myslíte, že ide o ihrisko pre pohybovo obmedzených kúpeľných hostí a nemeckých dôchodcov, zabudnite na to. Bez poctivo premyslenej, presnej hry nemáte šancu na dobrý výsledok. Navyše, je to dosť kopcovité ihrisko, na viacerých miestach pripomínajúce Tále alebo Hainburg. V zime v areáli udržujú bežecké stopy. Snehu tam býva hojne, veď sa nachádza vo výške 600 m n. m.

Cena za hru je celý týždeň jednotná. Za 18 jamiek zaplatíte 2 000 Kč (cca 74 €) a za autíčko 1 000 Kč (37 €).

Kontakt: www.golfresort.cz

Titul od kráľovnej

Historická klubovňa v Mariánskych Lázňach.

Historická klubovňa v Mariánskych Lázňach.

Podobný, ba možno ešte honosnejší je aj príbeh ihriska Royal GC v Mariánskych Lázňach, ktoré herec Miroslav Horníček kedysi nazval mestom v lese a les v meste. Aj ono prežilo roky horšie i lepšie. Napríklad cez II. svetovú vojnu, keď chátralo, ho pomohli čiastočne obnoviť vojaci americkej posádky za pomoci vojenskej techniky.

Miestni si však najviac zakladajú na kráľovskom príbehu. Veď ihrisko otvárala spomínaná anglická kráľovská výsosť

Spomienka na patróna ihriska v Mariánkach - anglického kráľa Eduarda VII.

Spomienka na patróna ihriska v Mariánkach – anglického kráľa Eduarda VII.

 

Eduard VII. a v roku stého výročia ho navštívila aj princ Eduard. Právo používať názov Royal dostal rezort v roku 2003 a tento titul mu udelila súčasná kráľovná Alžbeta II. Mimochodom túto kráľovskú golfovú rodinu tvorí vo svete aktuálne len 66 ihrísk.

Aj toto ihrisko, rozkladajúce sa na planine nad mestom vo výške vyše 700 m n. m., pamätá, ako tam hotelieri z mesta vozili svojich „veľavážených“ hostí na golf. Kto tam nehral, akoby ani nebol. A medzi tých, ktorí tam hrali, patria rôzne svetoznáme osobnosti z aristokratického, politického, podnikateľského i umeleckého sveta. Zo svetových hráčov to bol napríklad Henry Cotton, ale vo veku ešte 17 rokov terajšia svetová hviezda Rory McIllroy. Svoje golfové krôčiky tam robil teraz už známy nemecký hráč českého pôvodu  Alex Čejka a tamojšie gríny si odskúšal trebárs aj svetoznámy česko-americký tenista, dnes aj výborný golfista, Ivan Lendl.

Mariánky sú rovinaté, ale náročné ihrisko.

Mariánky sú rovinaté, ale náročné ihrisko.

Príklad škótskej klasiky

Ihrisko v Mariánkach je príkladom klasického typu škótskych a írskych ihrísk svojej doby.  Je takmer rovinaté, jamky oddeľuje stromový porast a parkové úpravy. Prekrásne býva najmä na jeseň. Zo spolupráce so škótskym profesionálom Robertom Doigom vzišli náročné jamky. Prechody medzi nimi sú krátke, ale hráči na susedných fervejach sa vzájomne nerušia. Vynikajúco udržiavané sú nielen dráhy, ale aj rafy a semirafy, takže dá sa tam hrať príjemný golf bez neustáleho hľadania loptičiek. Platí ale to, čo o karlovarskom: žiadna kúpeľná oddychovka. Ak sa chcete dostať na grín v regulácii, treba sa posnažiť v dĺžke i presnosti.

Aj športový manažér a Head PRO Oldřich Nechanický pripomína, že terajší majitelia si stanovili za hlavnú úlohu udržať historický ráz tohto vyše storočného ihriska. Víta to nielen 800 členov klubu, ale aj hostia prichádzajúci najmä z Nemecka. „Vyžaduje si to špeciálny spôsob údržby, a to predovšetkým grínov. Tie sú pôvodné a ich založenie bolo úplne iné, ako je súčasný trend,“ objasňuje. „Za tie roky používania sú veľmi udupané a na ich prevzdušnenie a zmenu štruktúry používame špeciálny stroj Dril & Fill, ktorým do hĺbky cca 30 cm dostávame piesok. Má to vplyv na lepšiu priepustnosť pôdy a umožňuje zlepšiť koreňový systém trávy.“

Ihrisko v Mariánkach si zahral aj slávny tenista, rodák z bývalého Československa - Ivan Lendl.

Ihrisko v Mariánkach si zahral aj slávny tenista, rodák z bývalého Československa – Ivan Lendl.

Cena za hru v Mariánskych Lázňach za 18 jamiek: pondelok-štvrtok 1 600 Kč (cca 60 €), piatok-nedeľa 1 800 Kč (67 €), autíčko 900 Kč (33 €).

Kontakt: www.golfml.cz

S golfovými pasom

Ak teda milujete golfovú históriu a túžite sa jej nadýchať, Karlove Vary a Mariánske Lázne si rozhodne zaraďte do svojho golfového kalendára. Napriek tomu, že sa treba vybrať až na samý západ bývalého Česko-Slovenska. Neoľutujete. Navyše, môžete si kúpiť Golf pas, s ktorým si zahráte aj na luxusnom majstrovskom poloprivátnom ihrisku – Astoria Cihelny Karlovy Vary. Nachádza sa v Bečove nad Teplou (z Varov smerom na Plzeň) a dizajn pochádza z dielne jedného z najlepších golfistov histórie – Garyho  Playera. Otvárali ho v roku 2001.

Z jedného odpaliska na dve jamky

Ďalšie golfové možnosti najmä pre začiatočníkov alebo skromnejších hráčov ponúka ihrisko Golf & Racing Club vedľa karlovarského obchodného strediska Varyáda. Rozkladá sa uprostred  dostihového areálu Hipodrom Holoubek. Má síce len 9 odpalísk, ale 18 jamiek. Projekt bol jedinečne spracovaný tak, že z každého odpaliska odpaľuje golfista dva krát, ale vždy na iný grín. Ďalšiu milú deviatku pri Karlových Varoch nájdete v obci Háje v zvlnenom teréne Slavkovského lesa. Otvárali ju v roku  2005 a vrátane klubového domu už získala niekoľko ocenení.

Foto: archív ihrísk

Autor: Jana Janků | 22. septembra 2016