V šľapajach miláčika Írov – novoženáča Roryho

19. júla 2017

Tajomstvo nad tajomstvo. Všetci niečo naznačovali, ale nakoniec nepotvrdili. Faktom iba zostalo, že len tri dni pred našim príchodom do Severného Írska sa tamojšia golfová superhviezda – Rory McIlroy, oženila a prstienok navliekla na prst Američanke Erice Stoll.

Svadba bola tak prísne strážená, že ani najodvážnejší paparazzi nestihli urobiť čo len jedinú fotku. A navyše, všetci hostia prisľúbili mlčať o podrobnostiach. Takže miestne i svetové média „varili“ len z vody. A tak vyzerali aj naše informácie.

Za múrmi stredovekého hradu

V efektných rotundách sú luxusné izby s výhľadom na jazero i jamky ihriska.

V efektných rotundách sú luxusné izby s výhľadom na jazero i jamky ihriska.

Oficiálne sa svadba 27-ročného rodáka zo severoírskeho Holywoodu konala na hrade z 13. storočia Ashford. Tam si Rory a jeho o tri roky staršia snúbenica Erica povedali „áno“. Táto americká blondínka si jeho priazeň získala nielen pôvabom a šarmom. Ako je známe, pred piatimi rokmi počas Ryder Cupu v Medinah ho zachránila – vtedy ako pracovníčka US PGA – pred zmeškaním tee timu v nedeľných singloch po tom, čo si Rory zle nastavil budík.

Sotva sme sa postavili na prvé odpalisko luxusného ihriska Lough Erne (čítaj Loch Erne), začala šuškanda. Štartér nám potichu prezradil, že údajne najskôr na tejto jamke si vraj Rory s Ericou v onú nedeľu 23. apríla 2017 sľúbili vernosť. A až po tom sa odobrali skryť medzi múry hradu Ashford, kde ich čakalo 200 hostí, medzi nimi  aj Roryho golfoví kamaráti ako Sergio Garcia, Shane Lowry či Paul McGinley, pričom náladu im spevom robila ďalšia hviezda – Stevie Wonder.

Jedna z viliek patrí aj Mc Illrovcom.

Jedna z viliek patrí McIlroyovcom.

Čo- to prezradila neskôr pri večeri aj Lynn McCool, golfová riaditeľka rezortu Lough Erne, bývalá PRO hráčka na úrovni LET. Všetko s tajomným úsmevom, v náznakoch. Tvrdila, že ako osobná Roryho priateľka bola medzi svadobnými hosťami, potom to zase zahovorila. Takže ostalo na každom z nás, čomu uveril.

Neodškriepiteľnou pravdou ale je, že Lough Erne je pre Roryho McIlroya miestom, kde strávil už veľa golfových i súkromných chvíľ, vrátane prvého odpalu na ihrisku. Svedčí o tom i množstvo fotografii v klubovni. V areáli totiž stojí aj víkendový dom jeho rodičov, ktorý je ale momentálne vraj na predaj. Pôvodný majiteľ tohto päťhviezdičkového rezortu, rodák z tohto kraja a podnikateľ Jim Treacy, bol totiž niekoľkoročným sponzorom Roryho, takže má tiež nesporné zásluhy na jeho vynikajúcej kariére.

Sen rodáka a realita

Lough Erne hľadajte v severoírskom okrese Fermanagh, známom ako krajina jazier. Kedysi býval tak chudobný, že sa odtiaľ odsťahovali státisíce Írov do Veľkej Británie, USA, Austrálie či Kanady. Na tamojších nechutnou ostricou porastených pasienkoch sa totiž horko-ťažko uživí dobytok a pár oviec a sem-tam vyrastú zemiaky.

Rezort Loch Erne z vtáčej perspektívy.

Rezort Lough Erne z vtáčej perspektívy.

Kraj je to však krásny, zeleňou prekypujúci, na golf ako stvorený. Z toho vychádzal aj Jim Treacy, ktorý sa rozhodol priniesť svojmu rodisku niečo výnimočné, čo do tohto pomerne ľudoprázdneho kraja pritiahne turistov z celého sveta a zároveň dá tamojším ľuďom prácu. Do výstavby 5-hviezdičkového rekreačného rezortu investoval zhruba 30 miliónov libier – svojich i požičaných. Miesto, kde ho architekt zasadil, je naozaj unikátne. Ide o 600-hektárový polostrov medzi dolným jazerom Lower Lough Erne a hradom Home Lough.

Po desaťročnej výstavbe otvárali za veľkej slávy v roku 2007 hotelovú časť a o dva roky po tom aj 18-jamkové ihrisko. V propagácii mu pomáhalo aj meno už vtedy prudko na golfovom nebi stúpajúcej hviezdy Rory McIlroya.

Rezort hostil aj Summit G8.

Rezort hostil aj Summit G8.

Sen severoírskeho podnikateľa urobiť z  Lough Erne miesto významných svetových podujatí sa  naozaj naplnil. Stretnutie lídrov ôsmich najvýkonnejších ekonomík sveta v roku 2013, Summit G8, je toho dôkazom. Potom však prišla banková kríza a tá ho donútila rezort predať americkým investorom. Tvrdí však, že tomuto projektu naďalej verí a dúfa, že raz tam naozaj zavíta Irish Open (podľa pôvodného rozhodnutia tam mal byť už tohto roku, ale napokon organizátori zamenili miesto konania za linksové ihrisko Portstewart tiež v Severnom Írsku) a on bude ako majiteľ opäť pri tom.

Inšpirácia v Škótsku

Cesta k prvému odpalisku.

Cesta k prvému odpalisku.

Napriek (dočasnej?) zmene majiteľov rezort Lough Erne nič nestratil na kráse. Zaujímavá je samotná architektúra. Tvorcovia sa netaja, že inšpiráciou im bol svetoznámy Loch Lomond v Škótsku. Relaxovať začneš, sotva tam vstúpiš. Stačí pohľad na pokojnú vodnú hladinu, prerušovanú stovkami ostrovov porastených zeleňou všetkých odtieňov a stratíš pojem o čase.

Hoci ide o len o desaťročné budovy, máš pocit, akoby si sa ocitol v starom Anglicku. Na výstavbu hotela a rotúnd, v ktorých sú na dvoch poschodiach luxusné apartmány (celkovo 120 lôžok), ale i ďalších objektov, použili typický miestny materiál – pieskovec. Strechy sú pokryté čiernou bridlicou. V miestnostiach horí oheň v krboch a hostia tam posedávajú pri šálke čaju alebo pohári írskej whiskey. Unavené svaly po práci, túre či golfe vedia hosťom dobre upokojiť v tamojších thajských kúpeľoch. Bokom od hotelovej časti nájdete aj dostatočné priestory na svadby či firemné podujatia. Vychýrená je aj tamojšia kuchyňa.

Majstrovské dielo Sira Falda

Sir Faldo si za toto dielo naozaj zaslúži sochu.

Sir Faldo si za toto dielo naozaj zaslúži sochu.

Samotnou kapitolou je golfové ihrisko. Cestou od klubového domu k prvému odpalisku sa hostia zvyčajne pristavia pri soche Sira Nicka Falda v životnej veľkosti. Áno, práve tohto svetoznámeho anglického golfistu, šesťnásobného víťaza turnajov Major, si pôvodný majiteľ rezortu vybral za dizajnéra. Ide o jeho prvé ihrisko v Írsku a každý, kto si na ňom zahral, potvrdí, že je to jeho majstrovský dizajnérsky kúsok.

Nič nenechal na náhodu. So svojim manažérom Nickom Edmundom si najskôr pozreli Lough Erne z výšky a to im pomohlo vytvoriť si predstavu, kadiaľ sa majú ťahať dráhy a kde umiestniť prekážky i gríny panoramatického golfového ihriska. Už vtedy vraj videli jeho potenciál. Veď tento kraj má všetko, čo na dobré ihrisko treba: členitý terén tiahnuci sa popri vodnej hladine jazera, krásny horizont i scenériu.

Úchvatná 10. ostrovná jamka, na ktorú sa hrá z kopca.

Úchvatná 10. ostrovná jamka, na ktorú sa hrá z kopca.

Výsledkom je náročné, čiastočne kopcovité ihrisko, ktoré každému utkvie v pamäti. Veľakrát sa hrá naslepo, takže výhodu majú tí, ktorí ho poznajú. Niekoľko jamiek je ostrovných, napríklad desiatka. Nečudo, že ju označujú za pohľadnicovú, či v dnešných časoch presnejšie – webstránkovú. Každá jamka je však osobitá. Nick Faldo využil les i brehy jazera. Z odpaliska sedmičky sa pozeráte dole do údolia. Máte odtiaľ jeden z najkrajších golfových výhľadov v Írsku. A potom je tu trojica jamiek nazvaná Faldova otočka. Začína 16. jamkou na kopci a pokračuje ďalšími dvomi už späť domov – do klubu. Hrať sa tam dá celoročne, podobne ako na linksoch typu Fairways.

Hoci rezort nemá ani desať rokov, vyzerá ako by tam stál už roky. Za ten krátky čas už získal viacero významných ocenení. V roku 2010 ho vyhlásili za írsky rezort roka aj vďaka Faldovemu ihrisku, ktoré sa dá výborne kombinovať s ďalšou osemnástkou – parkovým ihriskom Castle Hume hneď pri vstupe do areálu, ktoré tam vybudovali už v roku 1992.

Írske počasie treba pretrpieť

SAMSUNG CAMERA PICTURESNuž, na čo sa našinec musí dôkladne pripraviť, je írske počasie. V čase našej aprílovej návštevy sa vystriedalo vari v päťminútových intervaloch všetko: slnko, dážď, ba aj zasnežilo. Minuli sme všetky zásoby nepremokavého i teplého spodného termo oblečenia a flísová čiapka sa ukázala ako skvelý, ba priam až nevyhnutný doplnok.

Box 1

Faldo course, Lough Erne

Počet jamiek: 18

Dĺžka 7 167 yardov

Par 72

Ceny: Nie to lacné ihrisko: fee na Faldo course vyjde na 105 libier, rezort však ponúka rôzne balíčky s ubytovaním i skupinové. Oplatí sa zarezervovať early bird – hru skoro ráno. Vtedy sa dá hrať za 70 £. Členské v klube Lough Erne vyjde na 30 000 £, za čajík zaplatíte 3,5 £ a pohár vína 10 £. Možno aj preto býva susedné a lacnejšie ihrisko Castle Hume plnšie.

Kontakt:

Belleek Road, Enniskillen

Co. Fermanagh

Northen Ireland BT93 7ED

Tel.: +44(0)28 6632 32300

E: reservations@lougherneresort.com

www.lougherneresort.com/the.faldo

 

Castle Hume, Lough Erne

Počet jamiek: 18

Dĺžka 6 800 yardov

Par 72

Tel.: +44(0)28 6632 7077

E: reservations@lougherneresort.com

www.lougherneresort.com/castle-hume-course

Autor: Jana Janků | 19. júla 2017

Komentáre

  1. Ahoj Janka,
    skvele napísané, hneď som dostala chuť sa tam ísť pozriet!
    Pozdravujem, Marta