Golfová zastávka v Záhrebe sa oplatí

30. júla 2018

Slováci milujú Chorvátsko, čisté more, chorvátsku pohostinnosť. Aj golfisti však okolo hlavného mesta Záhrebu zväčša iba prefrčia diaľnicou k Jadranu a málokomu napadne zastaviť sa v tomto peknom a príjemnom meste. Náš spolupracovník Peter Kostroň s manželkou tak však urobili. Tu sú ich dojmy.

Historické centrum Záhrebu stojí za prehliadku.

Záhreb, mesto na rieke Sáve s takmer 800-tisícmi obyvateľov, nás prekvapilo množstvom zelene, parkov a historických pamiatok. Výhodou je (podobne ako Bratislava), že nie je veľké a všade to máte relatívne blízko. Centrum je veľmi príjemné. Napriek tomu, že sme ho navštívili deň po tom, čo Chorváti prežívali postup do semifinále MS vo futbale v Rusku, mesto bolo na prekvapenie čisté.

Záhrebská katedrála

Keď už prejdete všetko podstatné: Art Park, Gornij Grad (sídlo parlamentu), kostol Sv. Michala, gotickú Zagrebačku katedrálu, Veľké námestie Bana Jelačiča (chorvátsky veliteľ, ktorý sa usiloval o riešenie štátoprávneho postavenia Chorvátska v čase Rakúsko-uhorskej monarchie), potúlate sa malebnými uličkami, ochutnáte miestnu kuchyňu v jednej z množstva reštaurácií a stále máte dosť energie, je čas zahrať si golf.

Nový majiteľ priniesol investície

K novým investíciám patrí aj výstavba moderného klubového domu.

Zhruba štvrťhodinku autom od centra mesta nájdete moderný, čerstvo zrekonštruovaný golfový rezort Riverside Golf Zagreb. Okolité hory pripomínajú naše Malé Karpaty s televíznou vežou Kamzík.

Rezort nedávno zmenil majiteľa a ten investoval nemalé peniaze do kompletnej rekonštrukcie ihriska, grínov, chodníkov a výstavby nového moderného klubového domu. Práce ešte nie sú celkom hotové, sem tam stretávame zopár usmiatych robotníkov, ktorí dokončievajú posledné metre chodníkov a iných  terénnych úprav. Sú však poučení – pri hre nás nerušia.

Dokonalá údržba patrí k samozrejmostiam.

Nový club house je tiež tesne pred dokončením, ale v čase našej návštevy bola v prevádzke už väčšia časť (recepcia, kaviareň, sociálne zariadenia). Recepcia, aj keď provizórne zariadená, je vyzdobená krásnymi dobovými fotografiami. Spoznáte tam históriu a prvé roky fungovania ihriska po jeho otvorení v roku 1932.

V kaviarni si dávame kávu a cez sklenené zábradlie terasy si vychutnávame nádherný výhľad na odpalisko jamky č.10 a grín jamky č. 18. Sú obklopené jazierkom, zďaleka nie je jediným na ihrisku.

Voda ako sprievodca

Voda vás bude sprevádzať po celom ihrisku.

Na väčšine jamiek nás sprevádzajú vodné prekážky (však ihrisko sa volá Riverside – v preklade pri: Pri rieke). Nenápadne vystrkujú rožky do ferveji, ale všetko je v rámci fair play. Jamky č. 1 , 2 a 3 z ľavej strany lemuje rad domčekov, ktoré ako sa neskôr dozvedáme, majú svojich súkromných majiteľov a zopár ich je aj na prenájom.

Počas hry máme pocit, že prechádzame známym prostredím, ktoré sa podobá našim lužným lesom s veľkými starými topoľmi. Trochu nám to pripomína slovenské ihrisko Sedín. Pri  jazierkach je množstvo živočíchov, kačacie rodinky s mláďatami a bujná vegetácia prirodzene zapadajúca do rázu krajiny.

Dostatok vody praje bujnej vegetácii okolo.

Povrch odpalísk, fervejí a  grínov je veľmi kvalitný, čo svedčí o dobrej úrovni grínkíperov. Asi sto metrov od nového club house je pekný driving s ostanými tréningovými plochami. Vedľa stojí reštaurácia, ktorá má ale iného majiteľa ako tá v klubovom dome. Chodia tam jesť nielen golfisti, ale aj ľudia z mesta. Svedčí to o dobrej kuchyni, o čom sme sa aj sami presvedčili.

Kurzy pre deti zdarma

Po hre sa nám venuje manažér Bogdan Palovšnik s miestnym profi trénerom . Rozprávame sa o ich sympatických plánoch, ako viac propagovať golf v Chorvátsku a prilákať  záujemcov najmä z radov mladých ľudí. Po dokončení prestavby ihriska a klubového domu sa chcú venovať mládeži, zdarma im budú poskytovať prvé hodiny golfu v skupinách.

Zaujímavosťou je, že na získanie zelenej karty tu treba odtrénovať až 25 hodín, kým u nás je to zväčša iba 12 hodín aj so skúškou. Profi tréner vysvetľuje, že hráč ide potom po absolvovaní kurzu na ihrisko technicky lepšie pripravený a golf ho viac baví.

Bogdanovi hovoríme, že nám okolité hory pripomínajú naše Malé Karpaty s televíznou vežou Kamzík. S úsmevom pripomína, že na kopci Medvednica, ktorý ma niečo cez 1000 m n. m., trénovala aj  slávna rodáčka zo Záhrebu, lyžiarka Janica Kostelič…

Škoda, že v Karpatoch niečo podobné iba pár minút z Bratislavy chýba. Čo tak: Ski & Golf Karpaty?

Cena za hru:

18 jamiek PO-PIA 340 kún ( 46 €), VÍKEND a SVIATOK 410 HRK (56 €)

9 jamiek PO-PIA 240 kún (33 €), VÍKEND a SVIATOK 290 HRK (40 €)

Kontakt:

Riverside Golf Zagreb

Jadranska avenija 6,

10020 Zagreb

+385 1 653 11 77

info@riversidegolf.hr

www.riversidegolf.hr

Foto: Autor a ihrisko Riverside

 

Obrovský golfový potenciál, ale stále nevyužitý

Je nesporné, že Chorvátsko by mohlo byť skvelou európskou golfovou destináciou. Mohlo, ale nie je. Majú tam iba päť 9- alebo 18-jamkových ihrísk. Okrem záhrebského Riverside je to Idriatic v Savudrii na Jadranskom pobreží,  Old Course na ostrove Brijuni (s pieskovými grínmi), Sv. Martin Medimurje a Novi Dvori Zaprešič. Dve ďalšie ihriská majú po šesť jamiek. Pramálo na to, aké má táto krajina vynikajúce klimatické a iné podmienky najmä v prímorských oblastiach Jadranu, ale aj lesnatom a hornatom vnútrozemí.

Pritom plánov majú v Chorvátsku už roky neúrekom. Podľa štátnej turistickej stratégie má v roku 2020 stáť 30 ihrísk. Dubrovník, Zadar, Split, Motovun, ostrov Krk… Je to však ďaleko od reality, pretože väčšina projektov končí na odpore obyvateľov silne podporovaných enviromentalistmi. Svoje hrá aj obrovská rozdrobenosť vlastníctva pozemkov (uplatňoval sa podobný dedičský zákon ako na Slovensku).

Vari najlepšie vystihuje situáciu v Chorvátsku už 17 rokov starý projekt 27-jamkového rezortu v Dubrovníku, kde majstrovské ihrisko nadizajnoval legendárny austrálsky golfista Greg Norman. Má stáť na kopci Srp nad mestom s úžasným výhľadom na historické centrum. Podľa čerstvého vyjadrenia tamojšieho primátora Mata Frankovića sa projekt nezrealizuje. O zrušenie stavebného povolenia sa postaralo tak referendum obyvateľov, ako aj protesty enviromentálnych organizácií. Developer – spoločnosť Elitech so sídlom v Holandsku, aktuálne zažaloval chorvátsku vládu na arbitrážnom súde vo Washingtone a žiada odškodné 500 mil. €.

Zdá sa však, že všetko chce len čas. Napríklad mesto Vrsar ponúka investorom 100- hektárový projekt nazvaný Stancija Grande s 27 jamkami (ihrisko dali nakresliť svetoznámemu hráčovi a dizajnérovi José Maria Olazabalovi) a 5-hviezdičkovým hotelom. Podobná je ponuka Ministerstva štátneho majetku pre Skradine pri Prukljanskom jazere neďaleko Šibenika. Aj tam by mal v 140-hektárovom golfovom rezorte okrem ihriska stáť aj 4-hviezdičkový hotel i vodný park. (jj)

Autor: Peter Muška | 30. júla 2018

Komentáre

  1. Príjemné čítanie s lákavým podtónom. Výborné doplnenie info o celkovej situácii v Chorvátsku.