Ak hrali bohovia golf, na Cypre museli mať golfové chrámy

09. júla 2019

Túto vetu sme si požičali od Andrewa Drakera, golfového riaditeľa Aphrodite Hills. On ju síce použil pre ich rezort, ale ako o golfových chrámoch sa dá bez zveličenia hovoriť o všetkých cyperských ihriskách. Na tomto krásnom ostrove kúpajúcom sa v Stredozemnom mori, kde podľa legendy povstala z morskej peny Bohyňa lásky Afrodita, ich majú síce len štyri, ale všetky stoja za to.

Ak sa vám štyri zdá primálo, treba dodať, že na týždeň golfovej dovolenky to skvele postačuje. Všetky ležia len do polhodinky autom od seba, v blízkosti bývalého hlavného mesta Pafos s medzinárodným letiskom. Ideálne je spojiť si dovolenku  s pobytom na pláži alebo spoznávaním historických pamiatok mesta zapísaných na Zoznam UNESCO, výletmi do okolia vrátane ochutnávky vín. Nudiť sa nebudete mať kedy. Navyše,  každé ihrisko je charakterom úplne iné.

A čo je obzvlášť dôležité, na ostrove vládne po celý rok príjemné počasie (uplynulá zima a jar boli výnimkou), takže je výbornou golfovou destináciou aj vtedy, keď na  slovenských ihriskách vládne chlad a mráz. S týmto faktom rátajú aj v nedávno vzniknutej národnej leteckej spoločnosti Cyprus Airlines, ktorá sa zamerala práve na Česko a Slovensko. Od júna tohto roku lieta do Larnaky 2-krát týždenne z Prahy i Bratislavy a raz z Košíc. Najmä po odznení letných horúčav očakávajú medzi turistami aj množstvo golfistov. Z Larnaky je to do Pafosu po tamojších dobrých diaľniciach len poldruha hodinky.

Poďme sa pozrieť na prvé dve ihriská.

Skryté údolie a jeho tajomstvá

Ferveje Secret Valley sa ťahajú zeleným údolím až k moru a potom zase späť.

Už prvé ihrisko Secret Valley, teda Tajomné údolie, v nás zanechalo výborný dojem. Na jeho objavovanie nám na recepcii pridelili dvoch skúsených golfistov-expatov, najstaršieho člena klubu, 83-ročného Holanďana Jerryho a Angličana Rolfa. Obaja si ešte pamätajú staré ihrisko, ktoré otvorili v roku 1996. Časť jeho jamiek, ktoré sa ťahali ponad klubový dom, dnes už neexistuje. Zatopila ich vodná priehrada, z ktorej čerpajú vodu na závlahy ihriska.

V roku 2013 sa totiž nový majiteľ – Bank of Cyprus, rozhodol pre radikálne zmeny na ihrisku.  Predizajnovaním layoutu poverili hviezdneho štvornásobného rydercupového kapitána a víťaza British i US Open Tonyho Jacklina. Na spoluprácu si prizval ďalších skúsených dizajnérov Hans-Georga Erhardta a Snorriho Vihjalmssona. Vytvorili naozaj vydarené dielo. Dráhy ihriska stiahli dole do údolia, kadiaľ steká potokom uberajúci sa k Stredozemnému moru a tajomne ich ukryli do jeho zelene. Neustále kráčate

Na Secret Valley si užijete aj vody.

(ihrisko sa dá pohodlne zahrať aj pešky) tichou prírodou bez ruchu civilizácie. Stromy poskytujú v horúcich dňoch blahodarný tieň a sú zároveň častými prekážkami v hre. Okolitú kulisu tvoria skalnaté kopce a oči sa vám zaiste zastavia aj na červeno sfarbených Venušiných skalách. Zatiaľ golfistov pri hre nerušia vily. Výnimkou je jediná, ktorá sa čnie vysoko nad ihriskom. Patrí pôvodnému majiteľovi ihriska cyperskému miliardárovi Theodorosovi Aristodemouvi, ktorý ňou dáva patrične najavo, že je najväčším súkromným majiteľom pôdy a jeho developerská firma patrí k najvýznamnejším na ostrove. Ale ani jeho sláva nerastie do neba a po finančných problémoch prebrala ihrisko spomínaná banka.

Keď dokráčate na koniec prvej deviatky, otvorí sa vám úchvatný výhľad na Stredozemné more. Ľahko si viete predstaviť, ako sa tam kedysi na mieste Petra tou Romiou vynorila z vĺn Afrodita. A potom kráčate tajomným údolím zase späť až k modernému klubovému domu. Potrápia vás úzke ferveje, pár krát sa budete musieť prestreľať cez priepaste, dať pozor na vodné prekážky v podobe potoka i jazierka… Celkový dojem: pohodové, dokonale udržiavané ihrisko. Nečudo, veď majitelia zverili jeho manažovanie renomovanej americkej spoločnosti Troon International, ktorá si kvalitu údržby ihrísk svojho „košiara“ vo vyše 30 krajinách chodí pravidelne anonymne kontrolovať.

Nie náhodou dostalo ihrisko názov Tajomné údolie.

Po hre sme ešte dostali množstvo zaujímavých informácií od generálneho manažéra ihriska Petra Coppinga. Je pôvodom Novozélanďan a predtým manažoval aj ihriská v ruskom Rostove na Done i Moskve a v Egypte. Cyprus si podľa jeho slov doslova zamiloval.  Na to, aby bol úspešnou golfovou destináciou, by však potreboval ešte aspoň tri-štyri ihriská. Problémom je nedostatok vody. Platiť za ňu treba štátu, je veľmi drahá a vyhráva ten, kto má vlastné vodné zdroje. Paradoxne boli tohtoročná zima a jar tak upršané, na aké si nepamätajú ani najstarší obyvatelia. Ihrisko dokonca v máji postihli záplavy. Našťastie poškodili iba mostíky a brehy potokov, kým dráhy a gríny voda ušetrila.

Hoci Secret Vallye zatiaľ nemá vlastné ubytovanie, istotou sú partnerské hotely v Pafose i rezort Aphrodite Hills len za kopcom so stovkami víl a hotelom.

Rozvoniavajúca Eléa 

Klubový dom Eléa pripomína stredoveký hrad.

Eirini Zinouli, obchodno-marketingová šéfka ďalšieho rezortu Eléa Estate nás hneď po príchode zobrala na terasu poschodového luxusného klubového domu, kde sa práve veselili svadobčania. Celé ihrisko máte odtiaľ ako na dlani. Môžete sledovať hráčov a s trochou škodoradostnosti zratúvať koľkokrát sa dostali do bunkrov, ktorými je tak povestný dizajnér tohto ihriska, slávny britský hráč, šesťnásobný víťaz major, Sir Nick Faldo. Rovno prezradíme ich počet: 60. Nielenže sú riadne rozľahlé, často uložené jeden vedľa druhého, ale aj poriadne hlboké. Obísť ich je čo pri ako skvelej a presnej hre priam nemožné. Viaceré gríny totiž strážia tak, že volíte iba taktiku náhody. A k tomu treba prirátať večne sa tam preháňajúci vietor, ktorého sme si aj my počas hry užili nadmieru.

Eléa znamená v preklade oliva. „Je našim symbolom, a preto sme rovno pred klubový dom posadili  niekoľko storočný olivovník dovezený z hôr,“ hovorí Eirini. Aj na samotnom ihrisku vidno veľa olivovníkov a vzhľadom podobných rohovníkov (karobníkov), na ktorých sa rodí

Slávne Faldove bunkre na ihrisku Eléa.

tzv. svätojánsky chlieb. Sady tam stáli aj pôvodne. Počas výstavby ihriska však 450 stromov vybrali z pôdy a presadili do špeciálnej škôlky, aby ich potom vrátili späť. Cítite sa tam ako v parku. Ihrisko je pomerne rovinaté, takže väčšina golfistov ho hrá pešky. Pri chôdzi majú dostatok času obdivovať udržiavané záhony s kvitnúcimi kvetmi, kríkmi a stromami typickými pre stredomorskú vegetáciu. V čase návštevy nás priam omamovala vôňa levandule.

Ihrisko otvárali v októbri 2010 za účasti Nicka Falda, ktorý tým zopakoval pár svojich predchádzajúcich návštev, počas ktorých odskúšal každú jamku, aby bola súčasne náročná ale i hrateľná, a to pre všetky typy hráčov. V Eléa sú na to samozrejme patrične hrdí.

Jamka č. 9

Aktuálne sa rozhoduje o nových majiteľoch ihriska. Ani doteraz sa tam však nešetrilo na investíciách najmä čo sa týka ochrany životného prostredia. Od roku 2010 len do sofistikovaných závlah, ktoré dokážu pracovať s obmedzeným množstvom vody, investovali milión eur. Ihrisko tiež obsiali na vodu nenáročnou trávou paspalum supreme.

Eléa je od letiska v Pafose iba pár minút autom a aj do historického centra mesta je to iba sedem kilometrov. Ubytovanie tam zatiaľ chýba, ale v plány hovoria o výstavbe butikového hotela i víl na prenájom. Majú stáť bokom od ihriska, aby nerušili golfistov pri hre. Zatiaľ využívajú spoluprácu s prímorskými hotelmi, ktoré ponúkajú golfové balíčky.

Kedy cestovať?

Golf sa dá hrať na Cypre po celý rok. Ideálny je však koniec zimy, jar a jeseň. Letá sú na ostrove predsa len prihorúce a najmä nie každý dobre znáša tamojšie vlhko. Január býva často upršaný a veterný.

Za koľko si zahráte?

Ceny za hru sú na cyperských ihriskách pohyblivé – záleží či ide o vysokú, nízku alebo strednú sezónu. Napríklad na Secret Valley je to ta 18-jamiek od 65 do 98 €. Preto je výhodnejšie kúpiť si golfový balík spolu s ubytovaním a dopravou na ihrisko.

Kde zložiť hlavu?

Pafos je priam obsypaný desiatkami prímorských hotelov. Mnohé z nich ponúkajú golfové balíky aj s dopravou na ihrisko.

Almyra je krásny butikový hotel, kde zaujme každý detail.

V butikovom hoteli Almyra, ktorý už od roku 1974 prevádzkuje rodina Michalidersovcov, si užijete moderné spa a krásne bazény. Kúpať sa dá aj v mori, lebo hotel stojí rovno na pobreží.  Obklopuje ho krásna záhrada a z terasy máte výhľad a pafoský hrad.

Aj v Capital Coast Resosort&Spa sa môžte kúpať v mori i veľkých bazénoch.

Hotel Capital Coast Resosort&Spa na opačnej strane Pafosu je vhodný pre tých, čo uprednostňujú apartmány s kuchynkou, kde si môžu jedlo pripravovať aj sami. Nechýba ani umývačka riadu. Hotel leží rovno pri mori, má aj udržiavanú trávnatú pláž, ale k dispozícii sú aj veľké bazény a wellnes.

V rezorte Aphrodite Hills je k dispozícii hotel i apartmánové bývanie.

Presne podľa jednotných pravidiel (vrátane povinného jedla a nápojov v chladničke) sú vybavené luxusné apartmány v Aphrodite Hills – stačí si vybrať podľa počtu spální. Ich súčasťou je zvyčajne aj bazén, spoločný pre viacero viliek. Možno sa však ubytovať aj 5-hviezdičkovom hoteli patriaceho do siete Atlantica Hotels. Celkovo je tam 130 luxusných izieb (6 pre hendikepovaných ľudí, 2 s vlastnými bazénmi a 3 tzv. swim up, teda s bazénom, do ktorého skočíte rovno z balkónu).

 Nebojte sa jazdiť vľavo

Ideálnou dopravou po ostrove je auto z požičovne. Treba však zdôrazniť, že sa tam jazdí vľavo. Je to  pozostatok anglickej kolonizácie (ešte aj tie dva kohútiky s teplou a studenou vodou a trojkolíkové elektrické adaptéry), ale vďaka tomu takmer každý Cyperčan hovorí slušne po anglicky. Jazdiť s autom z požičovne sa netreba báť. Všetky majú totiž tabuľky s evidenčným číslom nápadnej červenej farby. Domáci podľa toho vedia, že zmätkujúci je cudzinec a bez použitia obscénnych gest, trpezlivo počkajú, kým vyrieši svoj dopravný problém.

Secret Valley Golf Resort

Adresa:  Ha Potami, Kouklia 8510,

P.O. Box 60269 , 8101 Pafos Cyprus

Tel.: 357 26274000

Web: www.secretvalleygolfresort.com

Email: reservation@secretvalleygolfresort.com

Počet jamiek: 18/par 71

Dĺžka: 5 698 m

Green fee: 65-98 € (podľa sezóny)

Eléa Estate

Adresa: Eleon Ave 1, Paphos 8310, Cyprus

Tel.: +357 26 202004

Web: www. www.eleaestate.com

Email: golfreservations@eleaestate.com

Počet jamiek: 18/par 71

Dĺžka: 6 775 yardov z čiernych

Green fee: 87-112 €, cez internet 77-97 € (podľa sezóny)

(Pokračovanie)

Foto: autorka a archív ihrísk

Autor: Jana Janků | 09. júla 2019