Borneo – golf v exotických záhradách plných dobrodružstiev (2)

07. decembra 2019

Golf na Borneu nie len hranie na krásnych ihriskách, ale aj stretnutia s krásnou prírodou a množstvom zvieratiek.  My sme si to všetko užili či už ako súťažiaci alebo hostia Majstrovstiev sveta golfových amatérov – WAGC v októbri tohto roku. (Dokončenie)

Malajzia je s 200 ihriskami golfu zasvätená. Nájdete ich nielen na pevnine, ale aj na ostrovoch, najmä Borneu. My sme sa ocitli v jednej z dvoch ostrovných provincií – Sabah, nazývanej tiež Krajina vo vetre. Vybrať si tam možno z desiatich ihrísk. Po  Sutera Harbour Marina a Nexus Resort & Spa stíhame spoznať ďalšie dve.

Dalit  Bay v susedstve 6-kilometrovej pláže

Ihrisko Dalit Bay Golf & Country Club Ihrisko sa tiahne pobrežím Tuaran, necelú hodinku na juh od Kota Kinabalu.

Je súčasťou luxusného rezortu Shangri-La’s Rasa Ria Resort & Spa.

V obklopení zaujímavej vegetácie.

V pozadí útulný klubový dom.

Túto osemnástku s parom 72 pôvodne naprojektoval Ted Parlow, ktorý sa tamojšiu prírodu, vrátane mangrovníkových (stromy a kríky schopné rásť v slanej morskej vode) močarísk snažil do detailov včleniť do projektu. Je to ozajstný dotyk s vidiekom. Dve deviatky sú nazvané po dvoch riekach, ktoré lemujú ihrisko. Nečudo že sa tu skvele darí rôznym vodným živočíchom a vtáctvu. Nachystajte si však dostatok loptičiek. Veď až 14 jamiek sprevádza voda. Odborníci zaraďujú toto ihrisko medzi jedno z najkrajších v Malajzii. Ak budete mať šťastie a bude príhodný deň, tak vám kulisu bude robiť skalnatý masív štvortisícovky Mt. Kinabalu. Zväčša je však zahalený v mrakoch a ani netušíte, že sa týči len kúsok od vás. Aj nám sa ju podarilo vidieť len kúsky jej krásy vykúkajúce z mrakového obalu.

Pri chutnom obede v čínskej reštaurácii sedíme s obchodnou manažérkou rezortu pre golf Aslie Idzam. Prízvukuje, že hostí lákajú nielen na jedno z najkrajších a najoceňovanejších malajzijských ihrísk, ale aj luxusný päťhviezdičkový hotelový rezort so spa, ktorý leží hneď v susedstve, ale najmä šesťkilometrovú pláž s bieloskvúcim pieskom. Klasické ázijské detaily, krásne záhrady, kde sa prechádzajú aj vraj mierumilovné jaštery – varany, si vás rýchlo získajú a máte pocit, že dovolenka na tomto mieste spojená s golfovom je presne to, po čom ste túžili. Veľa golfistov si vyberá tento rezort aj kvôli tomu, že len pár kilometrov odtiaľ sa dajú pozorovať v ich prirodzených lesných domovoch majestátne orangutany.

Sabat – jedno z najstarších

Sabah patri k najobľúbenejším klubom.

Dych histórie pocítite na jednom z najprestížnejších a najstarších ihrísk v Sabahu nazvanom Sabah Golf & Country Club. Otvárali ho v roku 1976 a leží len desať minút od centra hlavného mesta. Toto 72-parové majstrovské ihrisko pôvodne naprojektoval Robert Muir Graves, avšak na prelome tisícročí ho dali majitelia

Vody si užijete aj tu.

redizajnovať firme Nelson a Harworth. Dali si záležať a dnes sa považuje za jedno z technicky najťažších ihrísk v juhovýchodnej Ázii. Má členité ferveje, kopcovitý terén, obrovské jazerá, ferveje obklopujú rady vysokánskych starých stromov. Nehovoriac o poriadne rýchlych grínoch. Za najťažšiu sa považuje 14-ta jamka, 565 metrov dlhá päťparovka. Potvrdíte si tam, že presnosť je cennejšia ako sila. Aj keď ihrisko menej skúsených golfistov potrápi, oceníte jeho vyzretosť a krásu.

Posvätná hora Mount Kinabalu

Masív Mt. Kinabalu pozostáva z tridsiatky štítov a ročne sa naň vylezie okolo 30-tisíc návštevníkov vrátane detí a starých ľudí. Sú naň dostupne dva horské chodníky a viacero horolezeckých trás.

Borneo ponúka okrem golfu aj množstvo iných atrakcii. Jednou z najväčších je hora Mount Kinabalu. So svojimi 4 095 metrami je najvyšším vrchom medzi Himalájami a Novou Guineou. Pre domácich je posvätnou horou. Zdolať štíty tohto skalnatého masívu sa pokúšajú ročne tisícky horolezcov. Mount Kinabalu je súčasťou rovnomenného národného parku zapísaného na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Má rozlohu vyše 75-tisíc hektárov. Dá sa tam nájsť  6 000 druhov rastlín, vyše 300 druhov vtákov a stovky druhov zvierat. Na Borneu sa  môžte stretnúť s najviac ohrozenými zvieratami vrátane slonov, tigrov, nosorožcov, orangutanov či červeno-hnedých dlhonosých opíc. No nie každému sa ich podarí uvidieť. Mimochodom, aj pod touto posvätnou horou si možno zahrať golf. Ihrisko Mt. Kinabalu GC postavili na plató Pinosuk vo výške 1 500 m n.m. pri mestečku Kundasang podľa projektu dizajnéra Roberta Muir Gravesa. Posvätnú horu máte pri hre neustále nad sebou. Tí ktorí túto kopcovitú osemnástku učupenú medzi farmami hrali, tvrdia, že treba byť pripraveným na riedky vzduch, ktorý sťažuje dýchanie, ale na druhej strane vďaka menšiemu odporu loptičky lietajú neuveriteľne ďaleko. Kvôli večnému vetru a nízkym hmlám máte niekedy dojem, ako by ste hrali v oblakoch.

Najväčší kvet na svete

Pri výlete do národného parku Mount Kinabalu nás upútal pri ceste veľký billboard  s nápisom: Kvitnú dve raflézie. Pre turistov je to znak, že sa treba zastaviť. Ide totiž o najväčší kvet na svete, ktorý dokáže narásť až do veľkosti o priemere jedného metra. Nás najskôr „skásol“ na vstupnom majiteľ kaučukovníkovej plantáže, kde oné dva kvety práve vykvitli. Nečudovali sme sa mu. Jeho biznis trvá len štyri, maximálne osem dní. Toľko totiž raflézia kvitne. Potom jej kvet očernie a rozleje sa ako kolomaž. V džungli sme tiež mohli obdivovať ďalšiu zaujímavú, na Borneu endemickú mäsožravú rastlinu – pitcher plant, teda krčiažnik. Jej obrovské visiace atraktívne sfarbené kalichy sú ako papule. Dokážu vtiahnuť a jedovatými látkami usmrtiť nielen mravce, motýle a iný hmyz, ale aj žaby, ba i myši.

Foto:  Shangri-La’s Rasa Ria Resort & Spa, Sabah Tourism a Jana Janků

Autor: Jana Janků | 07. decembra 2019